środa, 15 sierpnia 2012

Matcha Myoushou z Sayama  明松抹茶 狭山

Matcha – to grupa herbat w której znajdziemy wszelkiego rodzaju gatunki od taniego proszku w foliowej torebeczce do wysokiej jakości produktów używanych przez mistrzów Chanoyu. Najbardziej delikatna elitarna matcha –używana podczas formalnych celebracji herbacianych kiedy przygotowujemy kleista gęsta koi-cha. Do codziennego użytku najczęściej stosuje się średniej jakości gatunków z których otrzymamy herbatę usucha. Najmniej wydajne rodzaje matchy z których nie da się przygotować dobrej herbaty używa sie jako składnik do słodkich wyrobów typu lody matcha czy też wszelkich ciast ,ciastek i serników. Czasami po za granicami Japonii sprzedawana jest Fun matsu cha (粉末茶 ) - która jest prostym produktem przeznaczonym do robienia mieszanek np. z mlekiem - pseudo matcha latte".

          

Matcha Myoushou z Sayama to stosunkowo unikalna herbata – wypromowana kilka lat temu. Sayama nie ma tradycji w produkowaniu herbat matcha i jest to pewnego rodzaju nowość - ciekawostka.

Matcha Myoushou ma 3 jakości gdzie

特上「TOKUJOU」nadaje się na przygotowanie gęstej koicha ( cena rynkowa 2500 yen )  

上「JOU」― z której ubijemy dobrej jakosci usucha( cena rynkowa 2000 yen )

Zwykła matcha 1000yen...

  latem do matcha uzywamy plaskich miseczek

Ta z którą tutaj mamy do czynienia używana jest do zrobienia przeciętnej herbaty ale przede wszystkim używa się do robienia słodyczy. Jeśli przygotujemy herbatę matcha z najmniej jakościowego proszku - nie otrzymamy zbyt wyrazistego smaku .



Matcha trzepana w „domowych warunkach” bez formalnych przygotowań, a co za tym idzie bez wprowadzenia wyciszajcej skupiajacej atmoswery.

Jesli chodzi o nabieraczke chashaku – to mozemy ja zastąpić małą łyżeczką, ale do ubicia hebarty potrzebna jest bambusowa trzepaczka chasen której substytut raczej trudno znaleźć.

ubita pianka - tak nalepiej przygotwac matcha

Przydałoby się porównać aparycje tych 3-ech herbat aby ukazać różnice w smaku, kolorze i ubitej pianie. W przyszlosci trzeba będzie wykonać taki eksperyment.

1 komentarz:

  1. Matcha wciąż przede mną. Wygląda to fajnie, ale wciąż nie czuję się gotowy.
    Niemniej ciekawa relacja.

    OdpowiedzUsuń

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...