czwartek, 18 października 2012

Chińska herbata Hubei Caihua Mao Jian w jap. shiboridashi

Herbata Caihua Mao Jian (采花毛尖 ) uważana jest za jedną z najlepszych herbat w prowincji Hubei. Lokalne władze dostarczają starań żeby tę herbatę wypromować. Jednakże smak nie jest tak rewelacyjny ażeby zaskoczył czymś nowym czy może przewyższył znane herbaty jak Longjing czy Bi luo chun.
Chcąc dokładniej doszukać się niuansów tej herbaty najlepiej użyć japońskiego naczynia shiboridashi - stosowanego do kosztowania wysokogatunkowych herbat typu gyokuro czy jou-sencha ( 上煎茶)。
Listki są wyselekcjonowane -z pierwszych zbiorów. Po zaparzeniu wydobywa się trochę pieprzny aromat.
Chińskie przygotowanie herbat zielonych w szklanych naczyniach jest raczej przenaczone do swobodnego popijania naparu. W shiboridashi Caihua Mao Jian obszerniej oddaje swoje walory smakowe, a także aromat. To naczynie - jak sama nazwa wskazuje służy do wyciskania smaku ( jap. shiboru - wyciskać)
 
Po degustacji można swobodnie obejrzeć listki

1 komentarz:

  1. Jak zawsze opisujesz niesamowite herbaty!
    Świetna ceramika :)

    OdpowiedzUsuń

Herbata - uczy

 Nazbierało   się   wiele nowych herbacianych  doświadczeń   z którymi  należało  by się   podzielić .  Herbaciana wyprawa  do Chin  jak zw...