środa, 30 stycznia 2013

Sayama Sencha - herbata ...

    Tak prezentuje sie herbata ktorej proces prodkucji mozna bylo przesledzic tutaj.


Jak widac sa to same listki bez ogonkow dobrze obrobione czyli jest to herbata wyzszej jakosci .
W inaczej niz szlachetne chinskie zielone herbaty ktore mozna przygotowac w szklanych naczyniach japonskie typu sencha wymagaja ceramiki. Obserwacja zparzajacych sie listkow jest nie mozliwa , czajniczku zachodza przemiany ktore nie sa zbyt efektowne wizualnie .
 
Zaparzone listki herbaty sencha - czyli " lepka zielona papka"
 
Japonskie zielone herbaty dobrze prezentuaja sie w bialych porcelanowych czarkach.
Widoczny jest kontrast bialej barwy czarki oraz koloru herbat.

 
Sencha przygotowana w temp.ok70℃ daje zadawalajace efekty.. W porownaiu z herbatami z prefektury Shizuoka, herbaty z Sayama nie maja zbyt lagodnego charakteru ,  
posiadaja mocniejszy smak co tlumaczy sie chlodniejszym klimatem tego regionu.

1 komentarz:

  1. Ale fajny czajniczek! A wiesz, chyba najbardziej smakowała mi sencha z Fukuoka. Piłem ją we Wrocławiu na specjalnym pokazie. Herbatę przygotowywali Japończycy, chyba z ambasady. Najgorsze w tym było to, że nie sprzedawali tej herbaty.
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Herbata - uczy

 Nazbierało   się   wiele nowych herbacianych  doświadczeń   z którymi  należało  by się   podzielić .  Herbaciana wyprawa  do Chin  jak zw...