sobota, 31 sierpnia 2013

Balhyo-cha (발호차) - mlode liscie . Gwan A ( 관아수제차 觀雅手制茶 )

Gwan A ( 관아수제차 觀雅手制茶 )   oferuje takze  Balhyo-cha  (발호차) i to z modych lisci
Kolor ,smak  jakby delikatniejszy  niz  Balhyo-cha  (발호차)   zrobiona ze starszych lisci . Kolor tez bardziej blady. Nie wiem czy to  nie ma takze zwiazku z  procesem produkcji ?
Drobne mlode listki  ukazuja iz  Balhyo  powstala z materialu na  na herbaty typu ujeon . To   jest nowy typ  herabtyBalhyo- bo jest zapotrzebowanie. 
W porownaiu  z  herbatami  zielonymi  Balhyo-cha  (발호차)  jest  bardzo wydajna .  Wymaga wysokiej temperatury ok. 90 C .  Kolor podobny jest do herbat czarnych.

Parzona przez ok. 1mintue  herbata  - dostracza  milego slodkiego aromatu. Balhyo-cha  (발호차)   jest jednak herbata na chlodne miesiace , w upaly  oczywiscie gasi pragnienie ,dostracza  dobrego klimatu , ale nie orzezwia tak jak swieze zielone herbaty. 

2 komentarze:

  1. Zarówno listki, jak i kolor naparu wyglądają pięknie. Natomiast czarka dostarcza wielu wrażeń wizualnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak czarka przepiękna, co do herbaty Balhyo-cha to ciekawy temat, wart większego zgłębienia, dla mnie nowość.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

初茶 Hatsu Cha Pierwsza Herbata.

Nowy  rok  nowe plany nadzieja ze będzie lepiej bo wszystko zaczynamy od początku. Pierwsza herbatę  w roku wypadało by  przygotować w ...