Balhyo-cha (발호차) - mlode liscie . Gwan A ( 관아수제차 觀雅手制茶 )

Gwan A ( 관아수제차 觀雅手制茶 )   oferuje takze  Balhyo-cha  (발호차) i to z modych lisci
Kolor ,smak  jakby delikatniejszy  niz  Balhyo-cha  (발호차)   zrobiona ze starszych lisci . Kolor tez bardziej blady. Nie wiem czy to  nie ma takze zwiazku z  procesem produkcji ?
Drobne mlode listki  ukazuja iz  Balhyo  powstala z materialu na  na herbaty typu ujeon . To   jest nowy typ  herabtyBalhyo- bo jest zapotrzebowanie. 
W porownaiu  z  herbatami  zielonymi  Balhyo-cha  (발호차)  jest  bardzo wydajna .  Wymaga wysokiej temperatury ok. 90 C .  Kolor podobny jest do herbat czarnych.

Parzona przez ok. 1mintue  herbata  - dostracza  milego slodkiego aromatu. Balhyo-cha  (발호차)   jest jednak herbata na chlodne miesiace , w upaly  oczywiscie gasi pragnienie ,dostracza  dobrego klimatu , ale nie orzezwia tak jak swieze zielone herbaty. 

Komentarze

  1. Zarówno listki, jak i kolor naparu wyglądają pięknie. Natomiast czarka dostarcza wielu wrażeń wizualnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak czarka przepiękna, co do herbaty Balhyo-cha to ciekawy temat, wart większego zgłębienia, dla mnie nowość.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz