poniedziałek, 23 września 2013

Kuradashi Sencha Chiran-cha Herbaciana jesien 蔵出し煎茶: 知覧茶  秋茶物語

Mamy juz kalendarzowa jesien.  Czas na jesienne herbaty - a takim typem jest kuradashi ( 蔵出し)czyli specjalnie magazynowana herbata - na druga polowe roku  tak aby  w  aby mozna odczuc swiezosc  podobnej do tej ktora ma shincha.
Tym razem  kuradashi -  z Kyushu z najwiekszego  rejonu upraw na  wyspie  czyli  CHIRAN (知覧) w prefekturze Kagoshima .  Herbata z pochodzi z frimy  IKEDA Seicha ( 池田製茶 )

Listki wyselekcjonowane o jednolitym rozmiarze ,  bez  lodyzek czy pokruszonych kawalkow .
Dodatkowo daje sie odczuc aromat  specjalnego przyprazania ktory  wzbogaca walory smakowe.
Jaki mozna bylo sie spodziewac zaparzanie w tem ok.70 daje  dobre efekty : piewszy zalelew z bardzo wyrazistym smakiem umami -  daje siwadectwo iz jest to sencha wysokiej jakosci.  Parzenie do 3razy.


To ze jest to herbata masowej prodkucji ale to  nie przszkadza w  uzyskaniu wysokiego poziomu jakosci , dobry smak  gwarantuje   doswiadczenie i technika prodkucji  firmy z ktorej pochodzi ten produkt. 


3 komentarze:

  1. Piękny kolor!
    Pozdrawia nowa fanka bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dopiero ciekawa informacja, ale w zasadzie dość oczywisty jest fakt dobierania herbat do pogody, więc czemu nie produkować herbat typowo pod porę roku.
    Ta musi smakować wyjątkowo - bardzo lubię herbaty o prażonym posmaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm, smak wiosennej herbaty jesienią? Znakomicie! Świetny pomysł, jesli tylko efekt pobudzający jest odpowiednio wysoki, to już raj.
    Czajniczek wygląda bardzo interesująco. Tylko nie mogę wypatrzyć, co przedstawia zdobienie. Kolibra?

    OdpowiedzUsuń

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...