środa, 12 marca 2014

Lao Cong Shui Xian 老欉水仙 herbata z gor WuYi




Lao Cong Shui Xian 老欉水仙 -czyli  herbata Shui Xian ze starej odmiany krzewu .


Czas na zaparzenie pozostalosci po herbacie  z przed prawie 4ch lat. To juz naprawde  same pokruszone liscie  przechowywane w dostatecznie dobrych warunkach  aby  mozna byloby cos przygotowac.
Shui Xian -ma charakterystyczny  przyjemny aromat.  Najlepiej zaparzyac te herbate  w czajnikach z yixing.  Tak wiec powstala okazja do uzycia  nie uzywanego od wielu tygodni czajnika,


czarek , dzbanuszka  cha-hai  oraz bambusowej tacy chapan'u.  Przygotowany  w takich  naczyniach  klasyczny oolong z gor Wu Yi -smakuje najlepiej.  Dobra okazja do  powolnego parzenia - wymagajacego skupienia  i wyciszenia. Temperaura ponad 90C - pierwsze parzenie 30 sekund. Przed piewrwszym zalewem czajnik byl ogrzany z zewnatrz i wewnatrz.

Czasochlonne  4 parzenia - daly  calkiem dobry napar jak na herbate powstala ze starych pokruszonych lisci .  Prazone oolongi  maja specyficzny urok - glemboki  przyjemny smak i aromat. Po  wypicu herbaty  zostal do wykonia ceremonial pielegnacji czajnika  w postaci  powolnego wyciernia i pucwania .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...