sobota, 8 marca 2014

Prefektura IBARAKI - Sashima Cha oraz Okukuji cha 猿島茶 奥久慈茶

 Prefektura Ibaraki raczej nie kojarzy sie ze znanymi herbatami jak to jest w  np. w przypadku  Uji-cha ; Shizuoka-cha czy Kagoshina-cha.  Dla przecietnego mieszkanca kraju kwitnacej wisni -istnienie  ogrodow herbacianych w Ibaraki moze byc zaskoczeniem.   W  miescie stoleczym Tokyo - raczej nie kupimy herbaty z Ibaraki - no chyba ze jest jakies specjalne wydarzenie promujace produkty z tej prefektury.



Malo  znane  herbaty z Ibaraki  sa -zwyklej jakosci   sencha  Ostanio podejume sie proby  produkcji herbat czarnych ( czerwonych po chinsku i japonsku ) czyli 紅茶 w japonskiej wersjibedzie to WAKOCHA -, powraca zaintersowanie  recznym ugniatem herbaty czyli temomi. ( 手もみ)  Jak narazie  herbaty z Ibaraki  kupimy w rejonach upraw  ,ewentulanie w lokanych supermarkateach. Ja swoje zakupy zrobilem w centrum handlowym w miescie Tsukuba . W wielkim  markecie obok  herbat z Shizuoka  czy Kagoshima  moza kupic  2 herbaty z  Ibaraki:


  Okukuji -cha oraz  Sashima-cha .  
Brakowalo Furuuchi-cha -  wtedy wszystkie herbaty z tej prefektury  byly  by skompletowane:
  Ibaraki -cha ogranicza sie  do 3-ch zanych herbat:
1. Sashima -cha  猿島茶  さしま茶
2.Okukuji -cha    奥久慈茶
3.Furuuchi-cha   古内茶

Troche czasu - wiec czas przygotowanie  na OKUKUJI-cha奥久慈茶
Okukuji - uzwazna jest  za herbate z polnocnych krancow upraw w Japonii. Bardzo czesto daje sie przyklad ze ma podobny charakter do Murakami cha z Niigata .

Prosucent Azauma-en (あづま園 ) "ー taki daje opis  Wychodowana w chlodnym srodowisku herbata ma grube skorzate liscie - ale dzieki harmonijnemu polaczniu  asa-mushi oraz
fukamushi - otrzymuje sie sie napar herbaciany o glebokim smaku. Pierwsze i drugie parzenie daje najlepsze efekty smakowe"
Rzeczywiscie - po ogledzinach mozna stwierdzic is jest to napar to mieszanka lisci obrobionych jako fuka mushi  oraz asamushi.

 Slodkawe akctenty amami sie uwidaczniaja - do 3ciego parzenia.


Ta sencha   dobrze  sprawuje sie jako codzienny napitek.   Okukuji -cha - pochodzi z rejonu Okukuji nalezacego adminsytracyjnie do  Daigomachi. - i jest to na polnocych krancach prefektury  Ibaraki.


Kilka innych  ciekawostek zwiaznych z Ibaraki-cha- ktore przedstawie podczas opisu Sashima-cha.

A  jako dodatek- tutaj -  fotki z Matcha  Dorayaki - slodkiego gabaczastego wypieku ^ ktory tworzyszyl  Okukuji cha.Zapakowane  w plastik tak ze nic nie widac

Tak  slodkie te Dorayaki ze powinienem zaparzyc wieksza ilosc lisci- bardziej ostra herabata by sie przydala.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

SETO Oribe Shino Kizeto ....wizyta w pracowni artysty ceramika Makoto Yamaguchi

Wizyta w pracowni artysty pana Makoto Yamaguchi uświadomiła mi jaka ogromna   jest przepaść  w traktowaniu  ceramiki  Japonii a zresztą ...