piątek, 28 marca 2014

Tao Ying Black Tea Taiwan -tajwanska herbata hong cha z okolic Taoyuan Tajwan 桃映紅茶 桃園 台湾

Obszary upraw herbaty na Tajwanie przemieszczaja  sie w bardziej wysokie miejsca , jeszcze 30 lat temu  Alishan  czy Li shan ( znany Da Yu Ling ) nie byly  slawnymi rejonami herbacianymi - centrami produkcji   zanych  popularnych oolongow.  W dawnych  miejscach upraw pozostalo troche   ogrodow herbacianych gdzie nadal wytwarza sie herbaty - o  smaku  jak przed latami.  Lokane wladze straja sie podrzymaywac tradycje herbaciane na w  tych  starych  osrodkach produkcji, ale nie idzie to latwo - bo wiadomo koszty robocizny sa wysokie a profity ze zbytu niskie.  W okolicach miasta  Taoyuan 桃園  ( znanego przede w wszystkim z  najwiekszego miedznrodowego lotniska  na Tajwanie.) promuje  sie herbate  Tao Ying  Hong Cha.(桃映紅茶)


 Metalowa puszka  Tao Ying  Hong Cha  桃映紅茶


 Liscie  jak widac sa skrecone - wytwarzanie  jest pracochlonne - trzeba  kontrolowac stan utleniania - ktory musi przebiegac  w  odpowiedniej temperaturze i wilgoci. W przeciwienstwie do produkcji masowej herbat czarnych ( hong cha )-  proces produkcji Ying  Hong Cha podobny jest do oolongow - tylko ze doprwadza sie  do 100% calkowitej oksydacji zwiazkow chemicznych  w lisciach herbaty. W efekcje otrzymujemy herbate o czarna o ksztalcie lisci podobnych do oolongow o skreconych lisciach cos jak Da Hong Pao czu Rou Gui





Parzoma w temp.  > 90 C - daje aromatyczny  napar-  nie tak inteswny i rozbudowany jak slawne herbaty czarne  np. z prow Yunnan- wspominajc juz   Darjeelingach .



parzenie  2  razy daje dobre efektyv a potem wszystko gwaltownie zanika :smak : kolor, aromat


Chinska nazwa herbaty czarnej 紅茶 Hong Cha czyli  czerwona herbata - ma logiczne  wyjasnienie  bo ani kolor naparu ani tez  kolor zaparzonych lisci nie jest czarny - tylko raczej  ceglasto-czerwony


Herbata Tao Ying  Hong Cha   od wielu lat ma swoich wielbicieli - ale  w ograniczonym zasiegu. Wytwarzana z krzewu Ching Xian 青心.  Jak glosi tradycja  w tym rejonie produkcje herbat Hong Cha ( czewone po chinsku--- a czarne w polskiej nomenklaturze )  zapoczatkowala japonska firma Nittoh .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Herbata - uczy

 Nazbierało   się   wiele nowych herbacianych  doświadczeń   z którymi  należało  by się   podzielić .  Herbaciana wyprawa  do Chin  jak zw...