Herbata i untensylia Sencha -do .煎茶道  茶器

Jakies ponad 250 lat temu kiedy w Japonii rozpowszechnilo sie picie herbaty lisciastej -powstala nowa sztuka delektowania sie naparem. Nie trudno zgadnac ze naczynia i styl parzenia byl zapoczynony z Chin.   Narodzila sie nowa tradycja herbaciana Sencha -do ( 煎茶道) .

  Na zdjeciu  widzimy RYOURO ( 涼炉 ) - piecyki w ktorych podgrzwea sie  wode - w BOFURA ボーフラ czyli   czajnikopodobne naczynie ceramiczne  (obowiazkowo pod piecykiem powinna byc podstawka  DAI ) . W Sencha - do na rowni z japonskimi przedmiotami uzywa sie chinskie. Wlasciwie jak jest sie w posiadaniu chinskich antykow ( orginalnalow ) tym lepiej - dawne chiskie dziela sztuki byly kolekcjonowane  przez wielbicieli   Sencha -do ( 煎茶道) .


W Sencha -do uzywa sie klasycznych herbat japonskich jak gyokuro ,sencha , bancha ( houji cha ) W zaleznosci od typu herbaty dobiera  sie odpowiednio naczynia - ktore  sa przedmiotem  do podziwnia  i zainteresownia  na rowni ze smakiem herbaty.



   Zestaw do przygotwania gyokuro kolorowy 90.000 yen bilaly  26.000 yen
Kolekcjonowanie  naczyn herbacianych jest pewnego rodzaju rozrywka - bardzo drogocenna ale i przydatna w nauce poznawania  sztuki.

POKAZ-

Przygotwanie herbat Sencha -w naczyniach przeznaczonych do stylu susuri cha-




Czarka ma przykrywke cos na podobienswo chinskiego naczynia gaiwan.  Z lekkim odchyleniem przykrywki wypija  ( spija ) sie  herbate  z bardzo skompo zalanych  listkow.


Czesto podczas szczegonych spotkan herbacianych pojawiaja sie antyki - autentyczne czarki jak ta z przed 150 lat zrobiona w koncu okresu Edo. To wymaga uwaznosci -jesli potluc takie cudo - powstanie bardzo klopotliwa sytuacja.



Ostanim etapem Sencha do - jest np.  chowanie naczyn do specjalnych przenosnych mebli ( ?) tutaj widzimy ozdobne pudelko. , moze to byc rodzaj skrzyneczki czy inny drogocenny pojemnik.



 2013 roku obchodzilismy  250 rocznice smierci Baisao - patrona  tradycji Sencha-do.  Z tej okzaji odbyl sie zlot szkol stwaorzyszonych w jako Zwiazek Sencha do.  Byly pokazy , wystawy naczyn plus sprzedawanie  herbat i ceramiki.  Mozna bylo fotografowac wiec  powstal material upamientaniajcy te impreze.


Komentarze

  1. Sencha-do to rodzaj sztuki i dlatego wyselekcjonowa herbate przygotowywuje sie niecodziennych naczyniach. Takie naczynia sa antykami albo zrobione przez renomowanych artystow. Jesli od wielu lat praktykuje sie Sencha-do ( czy Chanoyu) to mozna przecierz zrobic oszczednosci na naczynia np. 10 lat- i wtedy dzieki wiedzy powstalej przez lata i pratyki daje inne podejscie do zrobiena zkupu drogocennych przedmiotow.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz