poniedziałek, 23 czerwca 2014

ASATSUYU shincha Yamahira en  あさつゆ  山平園 新茶

Shincha z Shizuoka dokladniej z podnoza ( 富士愛鷹山麓) Fuji Ashitakayama- ( 富士愛鷹山麓). Właściciel ogrodu Yamahiraen ( 山平園) pan Toshiro Hirayanagi - jest posidaczem tytulu mistrza recznego ugniatania herbaty tzn. temomi ( 幾田流)- nazlezy takze do organizacji JAPAN TEA INSTRUCTOR.Pan Yamahira jest jedna z najbardziej znanych ludzi herbaty w okolicach miasta Fuji. Jego wklad w popularyzacje temomi-cha wymaga oddzielnego opisu. W Yamahiraen krzewy herbaciane uprawiane sa bez sztucznych srodkow ochrony roslin co za tym idzie prace pielegnacyjne wymagaja kilkakrotnie wiecj wysilku niz te wspierane chemicznymi srodkami. Yamahira en oferuje wiele rodzajow herbat jest takze spory wybor shincha z kilku odmian krzewu herbacianego. Osobisty wybor padl na shincha z robionej z na bazie listkow kultywaru Asatsuyu wzbudzajacego kontrowersje zamieszanie.

 Krzew. Asatsuyu czesto nosi przydomek " naturalne gyokuro " co jest przyczyna blednego traktowania tej herbaty na rowni z gyokuro. Bym moze w doszukamy sie pewnej deliktanosci i czy posmaku ( wynikajacego z duzej ilosci aminokwasow w listkach .) charatkerystycznych dla herbat gyokuro ale uprawa ani parzenie nie maja zbyt wiele wspolnego z zacienianymi herbatami. Listki Asatsuyu nie sa tak deliktane jak u Gyokuro, przy parzeniu powstaje aromat ,ktory nie jest zbyt przyjemny w porownaiu z innymi japonskimi herbatami .







 parzenie 70 C przez ok. 45. kolor niezbyt intesywyny co potwierdza iz jest to -




ASATSUYUo- shincha zrobiona tylko z jednej odmiany krzewu.Nalezy pamietac iz te najlepsze shincha powstaja na bazie wielu mieszanek wyselekcjonowanych herbat .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...