wtorek, 15 lipca 2014

Baihao Oolong - kolor ,aromat , smak 白毫烏龍茶

Nie jest zaskoczeniem iz wielbiciele Baihao Oolong gotowi sa placic astronomiczne sumy zeby  delektowac sie unikalnymi  walorami tej herbaty.Wlasnie niedawno zakonczyl sie okres  zbiorow i produkcji tego unikalnego oolonga.  Baihao oolong(白毫烏龍茶 inaczej Oriental Beauty) to elegancka herbata o wlasciwosciach ktorych nie znajdziemy wsrod innych tajwanskich specjalow.


白毫烏龍茶  z okolic  Beipu 

Wartym uwagi jest obserwacja zmienjajcego sie koloru naparu.  Przy pierwszym parzeniu kolor jest jasno zloty.



zeby przy nastepnych zamienil sie na ciemno bursztynowy.
Do przygotowania tego oolonga  najlepiej zdaje egzamin  naczynie Cebei側杯

  gdyz liscie sa nie uformowane ( nie sprasowane ,uksztaltowane ) i  nie  powiekszaja  zbytnio swej masy  jak to jest w przypadku herbat uformowanych ( np. Tie Guan Yin )



 Baihao Oolong parzymy w wysokiej temperaturze  powyzej 90 C otrzymamy  napar o owocowo -miodowym aromacie i smaku ' jesiennych ziol kwiatowych' - brazowe liski ukazuja ze oksydacja jest bardzo wysoka.

Ostanio ukazuja sie warjacje tej herbaty - np. nisko oksydowana.  Choc Baihao Oolong najlepiej smakuje w dlugie jesienno zimowe wieczory czasami dobrze zrobic sobie  odmiane zastepujac  zielone herbaty tegorocznych zbiorow .

2 komentarze:

  1. A tego akurat oolonga gdzie Pan kupił?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Na wyspie Taiwan w okolicech Beipu u farmera 2lata temu. Podobny w jakosci mieli kiedys w " Five star tea shop".

    OdpowiedzUsuń

Herbata - uczy

 Nazbierało   się   wiele nowych herbacianych  doświadczeń   z którymi  należało  by się   podzielić .  Herbaciana wyprawa  do Chin  jak zw...