wtorek, 22 lipca 2014

Muzha Tie Guanyin parzenie. 木柵鐵觀音茶

Aby otrzymac dobre efekty w parzeniu oolongow najlepiej uzywac glinianych czajniczkow typu yixing. Jesli jest to wyokiej jakosci wyselekcjonowany oolong to parzymy go w czajniczku mniejszym niz 100ml.  W zaleznosci od temperatury otrzymujemy rozne efekty smakowe.Parzenie w temperaturze powyzej 95 C daje wyrazisty mocny smak, jesli temperatura mniejsza  smak jest bardziej lekki .


 Pobudzone  woda o temp. bliskiej 100 C  listki M. Tie Guanyin  -dostraczaja bardzo  delikatnego glebokiego aromatu - przyjemny  zapach jest dosc intesywny  i szybko  roznosi sie pomieszczeniu .

           kubeczek do podziwiania aromatu byl zbyteczny bo  przyjemny zapach dalo sie odczuc zaraz po pobudzniu listkow. 

 Muzha Tie Guanyin - w zaleznosci od parzenia  dostarcza wielu smakow  w przeciwiestwie do Anxi Tie Guan Yin -  ta  posiada aromat jest bardziej owocowy i rozbudowany.  Ze zwgledu na wysoka cene jest o herbata  do delektwania sie . na spotkanie herbaciane.



Parzenie do 5ciu razy.  Nalezy brac pod uwage temperature ktora powinna byc ok.95 C.
Pozazdroscic mozna tym co na codzien takie herbaty pija,  ale i tak delektowanie sie (品茶 ) sprawia duzo radosci i zadowolenia ,wzbudza  do refleksji nad przemijacym swiatem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Herbata - uczy

 Nazbierało   się   wiele nowych herbacianych  doświadczeń   z którymi  należało  by się   podzielić .  Herbaciana wyprawa  do Chin  jak zw...