Przygotowanie te-momi cha przez mistrza Y. Hiruma.

Temomi -cha - najbardziej wartosciowa herbata japonska.  Mistrzowsko ugniatane listki herbaciane  to inny  swiat a jesli  herbate  przygotuje  sam  nauczyciel  to  jest  wielka  sprawa.

Pan Y. Hiruma czasami  jest uchwytny.



A  do tego  potrzebna  jest herbaciana impreza ,  miejsce  na pokaz  trzeba  zarezerwowac,i wykupic.
Nauczyciel posiada naczynia z ceramiki  Tokoname.



Trzeba  bedzie sie skupic  na temacie  recznie ugniatanych herbat-  wiele spraw, nie  zawsze pozytywnie  zaskakujacych.


Tradycja temomi-cha odradza sie  regionalne osrodki  produkcji  zaczynaja  organizowac konkursy ugniatania lisci herbacianych. Faktem jest  ze smak  dobrej temomi-cha  absolutnie  zaskakuje swoja delikatna sila swiezosci.  Opanowanie techniki  ugniatania lisci jest bardzo trudna ,wymaga  wielu godzin cwiczen,  dopiero kilku latach  mozna uzyskac tytul  "ugniatacza herbaty.  "

Komentarze

  1. Ojoj, zobaczyć pana Hirumę w akcji, to jest coś! Bardzo Ci dziękuję, za te zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaciekawił mnie temat ugniatania herbaty. Możesz napisać coś więcej w temacie?

    PS. Popraw proszę tekst, bo jest w nim tyle literówek, aż ciężko się czyta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobra - bedzie o temomi-cha w najblizszym czasie . Ale japierw napisze o Liu Bao i o gyokuro od p.Okumura.
    Co do literowek..ok.poprawilem , dyslekcja ani 20-sto paroletni pobyt zagraniczny nie usprawiedliwa niechlujnego pisania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz