środa, 20 sierpnia 2014

UJI GYOKURO - pani Y. Okumura


Rejon UJI ( 京都府 宇治市) mozemy uznac jako ojczyzne japonskich  herbat  matcha , sencha ,i gyokuro. Z historycznego punktu widzenia wlasnie tam powstaly prototypy wspolczesnych  herbat japonskich.Uji  choc stracilo na znaczeniu jako znaczacy region upraw krzewu herbacianego  nadal jest bardzo waznym osrodkiem produkcji - a posiadanie w tytule nazwy" UJI CHA"  jest jakby statusem. Nie chodzi tutaj o geograficzna nazwe lecz o herbaciane manufaktury  o najstarszych  rodowodach,  posiadajace  wieloletnie tradycje i szczycace sie  fachowacami  z  opanowanymi  najlepszymi  technikami  obrabiania lisci . Wedlug  japonskich specjalistow  w innych rejonach w  gdzie wytwarza sie herbate Matcha czy Gyokuro  technika  produkcji  nie jest tak zaawansowana jak w UJI i dlatego  po profesjonalne  porady  nalezy udac sie do mistrzow farmerow i producentow  z  najstarszego osrodka upraw  herbat w Japonii. Niewiem ile jest w tym prawdy ale napewno  UJI  znajdziemy najwiecej herbacianych miejsc o ponad 200letnich tradycjach.

W rejonie  UJI  zaobserwujemy  wiele  stylow  wytwarzania herbat : od wielkich zakladow -z wyrobami masowymi  do lokalnych producentow  ktorych herbaty robione  sa na zamowienie.   Wielkie  znane firmy  posiadaja swoje sklepy firmowe oraz dobrze zorganizowana siec dystrybucji z jak  np. firma IPPODO; Tsujiri  czy  Fukujuen.  A  z  drugiej strony sa rodzinne firmy  jak u  pani Okumura gdzie herbaty wytwarza w ograniczonej ilosci  .   Wlascicielka firmy juz od wielu lat zajmuje  sie produkcja i rozprowadzaniem herbat dla mistrzow i nauczycieli szkol herbaty  w calej Japonii. Produkuje  takze zwykle snadartowe herbaty  typu sencha, kukicha, takze  matcha o przecietnej jakosci.
Rodzinna  firma   w swojej  ofercie ma kilka typow Gyokuro ktore  mozemy podzielic na  :
 -formalne  spotkania herbaciane
-na cwiczenia w sztuce Sencha -do
-  do domowego popijania



 Najbardziej  orginalne Gyokuro  powstaje tutaj zgodnie z  upodobaniem  wymaganiami zamawiającego.
W moje posiadanie  dostaly sie 3 herbaty  Gyokuro  w roznych  jakosciach,



Niestety  te z najwyszej polki  sa produkowane tylko na zmowienie.  Takie  herbaty rezerwuje sie  sie z rocznym wyprzedzeniem !!!!


3 egzemplarze :  dwie herbaty  do:- do codziennego popijania
oraz  typ -  na  cwiczenia w sztuce Sencha-do ...
Listki  w  wygladzie raczej malo efektowe  -  parzenie  dopiero ukazuje roznice.


temperatura parzenia  ponizej 50 C-  analiza  wizualna


juz po pierwszym parzeniu wyczuwa sie wyraźne różnice


czyli  im lepsza  - wysoka jakosc - tym wyczuwalne  intesywne umami, kolor lisci jest bardziej  ciemno -zielony i z polyskiem.
Za duzo tutaj tekstu  wiec  na szczegolowe analizy  potrzebny jest oddzielny  opis.

7 komentarzy:

  1. Czekam z niecierpliwością na kolejny wpis uwielbiam tą herbatę, mam nadzieję , że kiedyś będzie mi dane posmakować takiego gyokuro z wysokiej jakości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda ze nie istnieje juz herbaciany sklep Fivestar Tea - wtedy mozna bylo by z wlascicielami zagadac zeby sprwoadzili troche tych herbat zeby mozna bylo je zamowic wlasnie tak w malych porcjach. Niestety sklep nie istnieje. A autor tego bloga wychodzi na HEBACIANEGO SNOBA - bo pisze o herbatach nie do dostania. Moze uda mi sie cos zorganizowac aby czytelnicy sami poskmakowali co tych gatunkach o ktorych pisze - faktem jest ze pakowanie ,adresowanie kopert by mnie wykonczylo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Poważnie, uchodzisz za "herbacianego snoba"? Kto tak strzela do własnej bramki? Przecież jesteś Ambasadorem Herbaty w pięknym kraju nad Wisłą!
    Nie przejmuj się, pisz o ezoterycznych herbatach, czytelnicy czekają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ehhh Marek - wiesz ze gry ani pozycje amabasadora mnie nie interesuja. Poznawanie herbaty jest ciekawsze , ale jednym z punktow poznawania jest wspolne kosztowanie, tak wiec trzeba miec na uwadze ze lepiej zeby byla mozliwosc skosztowania dla wsztkich ktorzy doceniaja herbate jako cos szczegolnego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam ciekawy artykul o japonskich herbatach: http://zielarniaimbir.blogspot.com/2015/07/zielone-japonskie-kukicha-i-gyokuro.html

    OdpowiedzUsuń
  6. O co chodzi z tą zielarnią z Lublina - są wszędze?

    OdpowiedzUsuń

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...