czwartek, 25 września 2014

CHIRAN Shincha -Dobashi en

a


Chiran to znany rejon produkcji herbat w prefekturze Kagoshima. ( Wyspa Kyusyu) Tutaj widzimy    zwyklej jakosci shincha z krzewu yabukita . Herbata ta jest do kupienia za 1080 yenow  w
sklepie z tradycjami  jakim jest DOBASHI -EN w Tokyo 

c


 70C to optymalna temp. parzenia  shincha o sredniej jakosci 




przyjemny smak bo jest  to jednak wiosenna herbata pierwszych zbiorow 


kolor  zielonkawy typowy dla herbat  japonskich    




      Akasaka   Tokyo  http://www.dobashi-en.co.jp

1 komentarz:

  1. To jest zawsze znakomita herbata. Oczywiście można rozważać niuanse, ale generalnie uwielbiam ten groszkowo-rosołowy smak! Piękna ceramika, jak zawsze!

    OdpowiedzUsuń

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...