poniedziałek, 13 października 2014

Hunag Guan Yin legendarny Five Star Tea 黄観音 ; Chaozhou gongfu.潮州工夫茶




Działalność sklepu Five Star Tea Shop  to  niestety  juz historia.   Szkoda bo tam mozna  bylo dostac gatunki  wyselekcjonowane  przez  pasjonatwow  ktorym zalezalo bardziej do dotarcia  do niestandartowych  wysokiej  jakosci   herbat niz  szybkim zysku . Wszyscy wspominamy FST  jako dobrego dostawce  swietnych herbat.


Tutaj  ostatki  Hunag Guan Yin (  黄観音  ) nietypowej herbaty z gor Wu Yi (武夷山).  Wsrod gorskich oolongow znanych ze skalnego smaku ( 岩韻)   - ten posiada  cechy  gdzie  dominuja cytrusowe akcenty.
Ta herbata powstala dzieki krzyzowce  krzewu Tie Guan Yin (鐵觀音茶 ) z odmiana  Hunag Dan(黄旦)  z ktorej wytwarza sie  herbate Huan Jin Gui  (黄金桂 )



Hunag Guan Yin (黄観音) jest  oolongiem  wiec przygotwanie w stylu gong-fu  przyniesie  zadawlajce   efekty. Tym razem  w klimacie Chaozhou gongfu  潮州工夫茶 - ktory mozna uznac za prototyp wspolczesnej tajwansko-chinskiej  sztuki parzenia  herbat.



W stylu  Chaozhou gongfu  - nie uzywa  sie  cha -hai. (茶海 ) ani tez kubeczkow do "sluchania"  aromatu. ( 聞香杯)

   
            关公巡城                                                  

Herbate bezposrednio przelewa sie do czarek - co jest przedmiotem praktyki . Jesli przygotwawywac  herbate w klasycznym zestawie z Chaozhou - to potrzebne  byly by 4skraby   jak np. piecyk na dzbanek z goraca woda najlepiej ogrzewany aromatycznym weglem drzewnym z pestek oliwek (  橄榄炭 ) przydal by sie tez wachlarz do wachlowania piecyka  itp.



Liscie   swietnie  sie przezentuja.    Parzenie  6 razy  w temp. ok.90 C . w malym gaiwanie  - herbata mocna   bo to jest jedna z cech  parzenia  w stylu  Chaozhou. Aromat byl przyjemny jednak niezbyt intensywny-  przydalo by sie lelkkie przyprazenie listkow.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...