czwartek, 14 maja 2015

Pu erh po wietnamsku czyli Trà Phổ Nhĩ ( firma TRA Viet ) 1

Firma TRA  VIET  =  trà Phổ Nhĩ 



-Phổ Nhĩ  to  doslowne tlumaczenie    Pu-erh..
Jak odniesc  sie do   Trà Phổ Nhĩ ?????- nie wiem   trudno  jest zakwalifikowac   wietnamska wersje  herbaty typu " Pu-erh"   bo    - raczej  do chinskiej klasyki  zaliczyc  jej nie mozna.

 Natomiast  wiem  ze  błędem  jest  nazywanie  herbat  typu pu-erh  czerwonymi .Ciekawe kto wpadł na pomysł  zeby - HEI CHA (黒茶 czarne po chinsku ) w  Polsce -nazywac " czerwonymi "???? - robi to  niepotrzebne zamieszanie, wprowadza  w bład nie tylko poczatkujacyh herbaciarzy  ale i  niedoswiadczonych  sprzedawcow  ktorzy - rozprowadzaja  pu-erhy w   jako czerwone -  co odpowiada  chinskim   Hong Cha ( 紅茶)


          W ojczyznie  pu-erhow Xixuanbanna - BADA niedaleko od Menghai - archiwalne foto ze  stycznia  2002 roku . Od tamtego czasu  bardzo duzo sie znmienilo.


Obecnie  na herbaty  typu pu-erh  sa  bardzo popularne  mamy  ogromny rynek  zbytu  a co za tym idzie rozbudowany podzial :

- nowopowstaly  ortodoksyjny chinski  swiat herbat  pu-erh wymaga znajomosci bardzo wielu szczegolow zaczynajacych  od zlozonej  klasyfikacji uwzgledniajacej:
-  kodowanie  cyfrowe  danej herbaty
                              wspolczesny  dysk  pu  erh 'owy-   takie zakodowane numerki-  mamy internet  wiec odszyfrujemy...

- warunki i  okolice  produkcji
- wieku  drzewa  i typu  listkow
 - rocznika  produkcji  -
-  producenta   -- ( ktory  daje  namiary   wszelkie  detale )
-  miejsce  przechowywania..
nie zapominajac o podstawach  jakimi  sa :
- surowy /lezakujacy / moze pol surowy ?
-prasowany  czy  sypki  /

A kazdy znawca   pu-erhow - ktorych z roku na rok jest coraz wiecej  zachwala swoje unikaty -  jako te wyselekcjonowane  ,najorginalniejsze i najstarsze..."   .


i przechowywane  w wyszukanych  warunkach ..

Specjalisci  czesto maja   program  wporowadzajacy do  do swiata Pu -erh' ow -     pojawi sie filmik czy  kilka zdjec o  wyprawie  w odlegle  zakatki Yunnanu przy granicy z  Laosem i Birma -.. Pokazac  trzeba  autochtonow  w strojach  narodowych    stare   drzewo   itp, i itd.


                            W drodze  do " starych drzew herbacianych" - spotkanie z loklanymi .

Zaczynamy przygode z delektowaniem sie herbatami pozno dojrzajacymi - ostanio nazywanymi  "ciemnymi ?" -
no dobra....

 Jeszcze  30 lat temu z  prawie niedocenianych  herbat powstalo IMPERIUM PUEROWE - z calym zespolem  mistorzow.
 Moje podejscie to herbat " ciemnych = pozno fermetowanych " jest dosc   zdystansowane. Nie  inwestuje  w "Banku Puerhowym"  a kolekcja  ogranicza  sie do kilku sztuk  - te cenniejsze kupione w 2002 roku podczas wizyty w Xishuanbanna. Troche szkoda  pewnie zainwestowane  100US $ - teraz pewnie  bylo by wiecej niz  1000 $.  Po wizycie w Yunnan - wydaje mi sie  zostac  dobrym ekspertem od tych herbat trzeba mieszkac w miejscu ich powstawania.
Najlepiej byc  rezydentem w Xishuanbanna  - zeby to wszystko  miec " na zywo " rejestrowane..   .. Jak wiadomo  Yunnan  jest masowo odwiedzany przez  pro-  puerowych  wielbicieli  - na ktorych czeka  -cala masa ofert  poznawania   swiata herbaty pu-erh - i jest w czym wybierac.
 A podczas  wizyty  w Yunnanie-  Chinczycy  oferuja  specjalne programy artystyczne  ( ?) raczej nie dla herbaciarzy  spragnionych kontaktu  z autentycznymi " starymi drzewami herbacianymi ".
Sa tez  " ludowe  pokazy "-  niezbyt  herbaciane - ale jak jest na to zapotrzebowanie - trzeba zbijac kase na turystach  zadowolonych z   poznawania  "lokalnych  tradycji ."


  Pseudo folkowe nastroje   plus sprasowany pu-erh , tance w" stylu kozackim"


                           Narodowosc Dai -przygotowywuje  herbate.
Takie ukazywanie  tradycji  pu-erh  to  na  zachodnie  gusty  straszna  szmira - nie majace zbyt wiele  wspolnego z herbata. No moze jesli byl by  to dziecinny  pokaz w przedszkolu  - wtedy trzeba uznac dobrobek artystyczny aktorow.


Wracajac do  klasyfikacji   " pu -erh 'ow "
- Trzeba miec  na uwadze iz w wielu azjatyckich " pu-erhowych  osrodkach "  preferuja inne  typu   pu-erhow  tak wiec  mamy  "  Tajwanski  styl  > z Hong Kongu> Malezji > Shanghaju  czy Pekinu -  co miejsce  to troche inny smak - uzlezniony  od  sposobu  przechowywania czy  upodoban smakowych  lokalnych herbaciarzy..

Zeby  sobie to wszystko  pomijac :   dzis wietnamski Pu -erh - to co ? Jaki potraktowac  Phổ Nhĩ   -   czy  jest  tym samym  co    Pu-erh ?
Raczej  nie podrabiany  bo polnocna czesc Wietnamu  kulturowo zwiazna jest z prow. Yunnan - dokladniej mowiac  wlasnie z Xishuanbanna .  Dzikie Drzewa Herbaciane  natturalnie  wystepuje w florze tych terenow.  Ale wietnamska  firma - TRA Viet  - robi wszelkie   produkcje  od wietnamskiego LongJing >     przez oolong Tie Guanyin    do   sypanego Puerh >Phổ Nhĩ. 





 dzieki ogromnemu  zainteresowaniu wielkolistnymi  herbatami z prowicji  Yunnan.

 Ale tutaj Trà Phổ Nhĩ  czyli Pu erh   wietnamski ?



-
dziwne    c.dn

1 komentarz:

  1. Celne i otrzeźwiające uwagi. "Tańce w stylu kozackim" rządzą :D

    Poznawanie pu'erów jest jednak często błądzeniem we mgle. Jeśli smakowo nie ma zastrzeżeń, to chyba nawet lepiej (lub przynajmniej bezpieczniej) pić takiego "pu'era" z Wietnamu, mając pewność co do jego pochodzenia, zamiast łudzić się, że smakujemy oryginalną herbatę z rzekomo starych drzew, a potem przeczytać news o tym, jak chińska policja zlikwidowała fabrykę produkującą tony (!) podrobionych pu'erów cenionych producentów... Ciekawe, ile podobnych oszustw pozostaje w ogóle nieujawnionych.

    OdpowiedzUsuń

SETO Oribe Shino Kizeto ....wizyta w pracowni artysty ceramika Makoto Yamaguchi

Wizyta w pracowni artysty pana Makoto Yamaguchi uświadomiła mi jaka ogromna   jest przepaść  w traktowaniu  ceramiki  Japonii a zresztą ...