poniedziałek, 18 maja 2015

Trà Phổ Nhĩ czyli Pu erh po wietnamsku ( firma TRA Viet )

Tutaj przygotowanie :  w  czajniku yixing  temperatura bliska  100C -  i zaczyna ulatniac sie - specyficzny aromat  przypominajacy  - groch ,fasole i inne straczkowe zieleniny  plus"  stary drewniany kredens ".


Byc  moze  wprawy znawca pu-era - szybko wylapie szereg   roznic orginalnej  chinskiej  i  wietnamskiej -   ale w  moim przypadku  - nie mam tak wiele doswiadczenia ze potrafilbym  odroznic  ktory rocznik , i z ktorego miejsca  pochodzi.


- dobra  herbata wlasnie na nastroj  " pu-erhowy " -  przyjemnie  sie popija.


chyba  wyjdzie  6parzen- lisciastej  herbaty z Wietnamu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...