czwartek, 18 czerwca 2015

Japan Baozhong  -柴本さん 刈晩 包種  やまかい Shibamoto -san -herbaty recznie produkowane


Ostania herbata w Tokyo  przed wyprawa  do Polski.  Niestety nie bedzie mozliwosci przygotowania herbat  produkowanych na mala skale.

O produkcji herbat przez p. Shibamoto  bylo tutaj..
 Teraz czas  na wyprobawanie  czegos..jego  unikatow - jedynych  na swiecie -  herbatki limitowane:

 "Baozhong  z odmiany  yamakai  - zbierany letnia noca " czyli
刈晩 包種  やまかい -   czyli inspiracje  herbaciane  powstale po pobycie na Tajwanie w celu przyswojenia   technik produkcji  wysokiej jakosci  oolongow.

"

 - Pan Shibamoto  nie tylko zwraca  uwage na" proces produkcji " - ale i na ..opakowanie - kolorystyke  oraz  szate  graficzna - widac  tutaj preferencje  artystyczne  ....producenta.  Ciekawa osobowosc - bo p. Shibamoto  uwielbia obsrwowac gwiady i robic zdjecia ich zacmien !   Potrafi takze zrobic ser z koziego mleka  - ktorego dostracza koza Sakura . Z innej strony to co zauwazylem... do kreowania swoich herbat podchodzi bardzo powzanie skrupulatnie notujac wszekie  zmiany jakie zachodza w herbacianych  lisciach podczas ich transformacji z surowych na aromatyczne skrecone w postaci suszu.   

Degustacja:

parzenie w temp ok. 90 C

Awangarda ?  te herbaty  przelamuja wszelkie  standarty.....

 mozna takich   zrobic 5   zalewan  przedluzajac  okres  parzenia-   troche przestudzona  herbata  ale  przyjemna  w powowolnym relaksacyjnym stylu delektowania  sie.
Kontynujacja  herbatablog juz w Polsce !

1 komentarz:

  1. Bardzo chętnie bym jej spróbowała, W przyszłym roku zamierzam jechać do Japonii więc być może będzie okazja :) zobaczymy czy dorówna mojej ukochanej herbacie ziołowej którą piję jak najsłodszy narkotyk :) nie mogę się doczekać :) Pozdrawiam serdecznie i pisz regularnie.

    OdpowiedzUsuń

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...