czwartek, 20 sierpnia 2015

Bai Mudan 白牡丹 - kultywar Anji Baicha 安吉白茶

    Anji Baicha  安吉白茶-   to jedna z najlepszych chinskich herbata zielonych - dobrze znana takze i w Polsce.



 Nazwa  Baicha 白茶  -   sugeruje iz jest to" herbata biala" co jest  nieporozuminieniem  gdyz nie  chodzi tutaj  o obrobke lisci  w taki sam sposob jak powstaja  herbaty typu Bai Mudan  白牡丹 czy Baihao Yinzhen  白 毫 銀 針. W przypadku  Anji Baicha  安吉白茶  chodzi  o kolor  lisci - ktory jest bialy ( 白  )。 Czyli Anji Baicha  安吉白茶  to nazwa  kultywaru  o uniklanych bilaych listkach - z wielka iloscia aminokwasow oraz nnych skldnikach  dajacym herbacie z tego krzewu wyjatkowe wlasciwosci smakowe.  



                           
                               Rejon  Aanji - po lewej  ogrod z krzewami  Lonjing43, 
                                   a po prawej  kultywar  Anji Baicha  安吉白茶


Jak wiadomo ostanio  powstaja wszelkie  proby   rozprogawania tego krzewu i,bylo to wspomniane tutaj : Hong Cha zrobiona z lisci krzewu Anji Baicha 


Odwiedzajac  rejon Anji udalo mi sie spotkac z kilkoma  ciekawymi osobami  takze  doswiadczyc nowych prob  obrobki    kultywaru  -  Anji Baicha  安吉白茶.  Postanowiono  zrobic  herbate Bai Mudan  白牡丹  wlasnie  z tego kultywaru.   Specjalnie zaproszono  specjalistow  z Fuding  gdzie produkuje sie herbaty biale.     



Obrobka  lisci z krzewu Anji Baicha  安吉白茶  na herbate typu Bai Mudan  白牡丹  zakonczyla sie  sukcesem. 


Powstala  herbata - bardzo delikatna  o intesywnym aromacie.   Samk nie tak intesywny  jak z orginalnej  Bai Mudan  白牡丹  powstalej  z krzewow odmiany Da Bie ...  



Podczas pierwszego parzenia  kolor  dosc " baldy"  i tak jest do 3ch parzen....
  Herbata  bardzo ciekawa  w smaku - lecz  po 3cim parzeniu  sila tej herbaty konczy sie.




Herbata  byla przygotowana  jak zwykla  Bai Mudan - trzeba bedzie  sparwdzic  z z miejsza iloscia  wody  i w tem ok. 70 C -   tak jak parze  zielone  delikatne. 


Po zaparzeniu - widac  biale listki  kultywaru- Anji Baicha  安吉白茶

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...