Tie Guanyin (鐵觀音茶)-herbata o wielu obliczach: qin xian 清香 oraz prażona (濃香)

Nadarzyła się  okazja na glebsze praktyczne  poznanie herbat z grupy  Tiěguānyīn(鐵觀音).
Dzieki przygotwaniu  4ch  herbat ktore  okreslane sa Tie Guanyin mozna odkryc jak rozne i bogate w smaku moga byc napary.  To kontynuacja doswiadczen o ktorym juz byly opisywane np.
TUTAJ
Tym razem  inne podejscie - bardziej praktyczne



4 herbaty - ukazujace  roznice  jakosciowo- smakowe:

- dwie z Anxi (Fujian) : tradycyjna gleboko  prażona (濃香) i popularna zielonkawa qin xian(清香)


-   dwie z Muzha ( Tajwan) : jedna super jakosci - konkursowa oraz  sredniej jakosci do codziennego popijania.



Do przygotowania  zostal uzyty tradycjny sprzęt do parzenia oolongow



Najbardziej latwa w parzeniu  jest  zielona  Anxi  Tie Guanyin  typu  qin xian(清香). 



Pierwsze zalanie  ok 20 sekund - temperatura powyzej 90 C - niepotrzebne  jest pobudzanie herbaty  - gdyz  liscie szybko reaguja  na parzenie , nie sa zbyt  dlugo obrabiane  woda szybko  wnika .  W tym przypadku przy pierwszym zalewaniu otrzymujemy wartosciawy napar.



.Tak  mozna zaparzac kikakrotnie  regulujac czas  i temperature kwiecistego naparu. Jasne  zielonkawe listki sugeruja iz  jest to herbata nisko utleniana   bliska  zielonej herbacie .  Tak jednak nie jest  - proces produkcji jest mniej  skomplikowany niz przypadku  prazonych   ale osydacja moze siegac nawet 70%



Bardziej wymagajace wprawy  w parzniu jestTie Guanyin   gleboko prażona  (濃香) - tutaj można polecic pobudzanie lisci  gdyz w wyniku  obrobki cieplnej liscie sa bardziej twarde, pojawic sie moga  okruchy.  Pobudzanie herbaty -nie jest  potraktowane jako " w jako wylanie pierwszego parzenia".   Pobudznie lisci wymaga wprawy  tak aby nie bylo ubytku w smaku jakie daja liscie.



Parzenie takze bardziej trudne i wymaga doswiadczenia.  W przydku  3ch   gleboko prażonych  herbat -  przeanalizowac mozna  bylo jaki wplyw na smak ma pochodznie lisci oraz technika obrobki lisci. 

W grupie herbat Tie Guanyin znajdziemy wiele obliczy herbat  ktorych smak i aromat zroznicowany jest  technika obrobki lisci, miejscem uprawy .  Dodatkowo nalezy miec na uwadze powstaja herbaty  Tie Guanyin  z krzewow  innych niz orginalny  z Anxi.

Komentarze

  1. Oolongi nie przestają mnie fascynować...Tie Guanyin opisane przez Ciebie też kuszą...Przyznam jednak szczerze, że Twój opis pozostawił mnie z uczuciem niedosytu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. J.J. -Dziekuje za wpis , ja tez czuje niedosyt w poznwaniu swiata herbaty. O Tie Guanyin bedzie jeszcze napewno wiecej , jest wiele do przekazu wiec jesli jeden taki opis pozostawia uczucie niedosytu to bardzo dobrze. A moze za kilka tygodni razem przygotujemy Tie Guanyin ??

    OdpowiedzUsuń
  3. Żadną miarą nie mogłabym odpowiedzieć przecząco na taką propozycję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz