婺源 Wùyuán Tea -Herbaty zielone. z Wùyuán - mini klasyfikacja.



                                                3 herbaty   do przetestowania

Podobno  ciekawie się czyta  sprawozdania z wypraw  do miejsc gdzie jest slawna
herbata.
Na pewno takim rejonem są okolice    Wùyuán ( w prowincji Jianxi)  które   ostatnio
  promowane
jako jedno z centrow wiejskiej  ekoturystyki w Chinach.

Nawet nie jest jeszcze tak bardzo eksploatowane i można zobaczyć ciekawe widoki  bez
przepychania się tlumie  i hałasu krzykliwych turystow.  Kto był w Chinach to wie jak
prezentują
  się popularne miejsca turystyczne.
                                                            Centralny targ herbaty w  婺源 Wùyuán

婺源 Wùyuán - to także słynne miejsce pochodzenia zielonych które maja
podobne oblicza ale
  bardzo roznią się jakoscią ...    Ostanio   wlasnie    rozmawiałem o  sprawie  klasyfikacji herbat,
o komercyjnej promocji czegos  co jest nie takiej jakości  a przedawane jest jako luksusowy
unikat.   Jestem w posiadaniu  3ch zielonych herbat z 婺源 Wùyuán -  kazda  z nich jest jednak
inna - testowanie ich listków  ukaze  roznice  jakościowo-smakowe. Dodatkowo -   podczas
ostatnich  spotkan herbacianych  pojawila  się sprawa naparów z innych roślin niz
Camelia Sinensiss   zwanych  herbatami  to problem  znany -nie tylko w Polsce.  
W samej ojczyźnie czaju - Chinach  -  suszony  zlociecien ( chryzantema  菊花) także
możemy kupic  a  Wùyuán  także specjalizują się w produkcji  tej ziolowej  herbatki..

Na targu herbacianym w  婺源 Wùyuán   takie można kupic " herbaty"

Czyli  dla wielu Chinczykow  herbatka ziołowa tez jest nazywana herbatą i  jest to powszechne
  na całym swiecie.
Jeśli chodzi o klasyfikacje - herbat prawdziwych  to potrzebny  jest oddzielny wpis - bo po
ostatnich degustacjach  ze znajomymi herbaciarzami -  odkrywaliśmy wlasnie  jak  pod taka
samą   nazwą znajdziemy wszelkiej  jakości  herbaty -    

Już  niedługo fotorelacja z parzenia  3ch herbat - które określane sa jako  婺源 Wùyuán Tea
-kupione w miejscu upraw - a jednocześnie  sa  bardzo rozne.  


Dziś tylko  male wprowadzenie  o  przeprowadzonym  eksperymencie..

  만사형통

Komentarze

  1. Myślę, że to bardzo dobry pomysł by robić taką analizę porównawczą herbat z tego samego miejsca...mam nadzieję, że coś więcej napiszesz o testowanych herbatach z Wuyuan :) Co do nazewnictwa herbat, herbatek, naparów itp... :) cóż, myślę, że zasady można łamać, tylko wtedy, gdy gruntownie się je pozna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na Zaparzaj mieliśmy na ten temat dyskusję słownikową. Rozpoczął ją Piotr z Wrocławia (Czajownia). Wnioski jednak były dość jasne, nie zwalczymy tego, nie wprowadzimy do popularnej nomenklatury herbaty prawdziwej/klasycznej. Pamiętam, że pod koniec rozmowy ktoś rzucił jako już śmieszny przykład kontrujący "herbatę prawdziwą/klasyczną zieloną + nazwa własna". Na głos brzmiało to ewidentnie powtórzeniowo. Bo też jeśli już używamy zielona/czarna/czerwona/pu-erh... czegokolwiek tego typy w klasyfikacji czy wschodniej czy zachodniej to wiadomo, że chodzi o herbatę klasyczną, camellia sinensis. Więc tylko przy ogólnym wypowiadaniu się co do podrodzaju "herbat" brakuje tego określenia jakby. Ale też spotykam się coraz częściej z "herbatami klasycznymi". Tylko dla wielu dziś klasyczny = nudny. Więc też nie wiem czy nazewnictwo dobre i warte powielania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo potrzebny wpis, czekam niecierpliwie na jego kontynuację. Pokazywanie, choćby tylko na zdjęciach, jak wyglądają herbaty lepszej jakości w porównaniu do tych gorszych bardzo pomaga innym "wyrobić oko".

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz