sobota, 30 kwietnia 2016

蒙頂甘露 Méng dǐng gānlù -Slodka rosa z gor Mending . Reczny zbior 2016 marzec 四川省

Mial byc warsztat herbaciano - cukierniczy a tutaj poajwawila  sie wspaniala niespodzianka w postaci  zielonej   herbaty Méng dǐng gānlù (蒙頂甘露) - z  prowincji Szyczuan ( 四川省) .  Listki  prosto z od wspolwlascicielki malego ogrodu herbacianego gleboko w gorach  Mending shan( 蒙頂山 )- 100% pewnosci ze herbata  jest nie podrabiana - przywieziona  bezposrednio z miejsca  upraw   Nie  zakupiona w skepie sieciowym.  To byla  wspaniala okazja  delektowania  czyms nieodziennym, Mending Ganlu przycmila warstosciowe doswiadczenie w  zaawansowanym poznawaniu herbat japonskich  ktorych w sumie bylo 8 ( +1) oraz pomogla przetrwac warszaty kulinarne  gdzie trzeba bylo  zrobic tradycyjne slodycze  japonskie na okres kwiecien maj.  O slodyczach  herbacianych "wagashi" i poznawaniu  japonskich herbat -mozna napisac bardzo wiele ale to odzielny bogaty temat.

                                                   蒙頂甘露 Méng dǐng gānlù


Jak  widac  mistrzowsko recznie zbierane  mlode listki  -   okres zbiorow druga polowa marca.

Tak  wyglada  oplakowanie 10 gram - ok 2tys yenow  jpn-  przez ostanie  10 lat  ceny wzrosly 15stokrotnie -  pojawialy  sie podrabiane herbaty  za bardziej dostepna cene, badz tez takie wytarzane masowo i obrabiane maszynami.  Roznice w smaku latwo  da sie  rozpoznac. Dlatego ta ta delikatana herbata byla raczej niecodziennym wydarzeniem - swietana niespodzianka.


Listki  - przypominaja herbate Bi Luo Chun z prow Jiangsu.  Czyli  bardzo mlode paki pokryte meszkiem. Napar dostraczy bardzo szeroka game smakow i aromatow  w zalesznosci od temperatury w ktorej parzymy. Molde dekitane listki  mozna parzyc juz w temp. ok 60 C  co  jest rzadkie  dla  zielonych  herbat z Chin.  Najlepiej przekonac sie o  tym  parzac np. Gunpowder i cos z klasy typu Mending Ganlu -  dwa totalne rozne  smaki i przygotwania choc zaliczamy je do grona chinskich zielonych herbat,.




Pierwsze parzenie - pobudzanie  listkow  przez ok.  40 sekund (  temp. ok 60 C)



napar  badzo " gleboki "  - kwiecisto -warzywany -kolor blady  nie zapowiadal takich bogatych  wartosci smakowych . Czujemy tutaj jak aminokwasy z lisci przedostaja sie do na paru. Cala gama wszelkich posmakow.



Drugie parzenie  w temp ok  70 C - tutaj  herbata oddaje wiele bardziej  skomplikowany  orzezwiajacy smak Jak widac liscie  sie  rozwinely .



3 parzenia  dostarczyly  wspzanialego  naparu - takze wizualnej uczty podziwiana lisci herbaty.
Tak herbata  niespodzianka okzala  sie  wazniejsza  od  warsztow  slodyczy:

-


oraz  nauki   rozpoznawania  odmian i miejsc upraw  herabat w  Japonii.



                              testujac herbaty  trzeba bylo odgadywac  - w jakim stopniu herbata jest obrobiona na parze...

p.s.

O  herbacie  蒙頂甘露 Méng dǐng gānlù  prawdopodobnie mozna znalezc informacje w intenecie, a wogole  warto tez jest   blizej poznac  prowincje Szyczuan - to miejsce  gdzie powstala "kultura herbaty"  ktora przeniknela  z w inne czesci  Chin , potem na daleki Wschod  a w koncu na caly  Swiat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...