środa, 1 marca 2017

Kultura herbaciana w dobrych rękach oraz zmierzch starych trdycji kupieckich

 Bardzo trudno znaleźć  przestrzeń  herbaciana dla  doświadczonych  fanów  wysokiej jakości  herbat. Opisana Thưởng Trà herbaciarania w Hanoi  jest świetnym  przykładem  gdzie czuć " ducha herbaty". Trzeba mieć  wyrobiana marke i ciężko  pracować  aby taka herbaciarnie  prowadzić .   W zwykłym  komercjalnym miejscu indywidualne  utrzymanie  się  ze sprzedazy herbaty  jest wielkim  wyzwaniem. Z takimi problemami borykają  się właściciele   herbaciarni w  wielu krajach.  Jak połączyć   utrzymanie interesu z w propagowaniem  poznawania szlachetnych herbat? Jednym z najlepszych uniwersalnych rozwiązań  jest  lokalizacja.  Stare zabytkowe  miasta  tłumnie  odwiedzane przez turystów  są  dobrym miejscem  do prow dzenia handlu  herbatami. A  jeśli  właściciel  jest charyzmatyczny zna sie na herbatach to naprawdę  może  stworzyć   coś  wyjątkowego .   Właśnie   takim miejscem  jest  品轩茶艺馆YI BIN The Mansion w zabytkowym mieście  GeorgeTown  (Penang) .

                               
               Kiedy nie ma gości  herbatę  parzy gospodarz ze swojego stolika  herbacianego

品轩茶艺馆YI BIN The Mansion  znajduje  się w zabytkowym budynku z  czasów  kolonialnych. Aczkolwiek  jest to typowa  herbaciarnia chińska  tutaj  możemy   zauważyć  wplywy  z różnych  kultur.


 Posadzaka z kafli  daje wrażenie  iz jestesmy  w europejskim wnętrzu . Ustawione na stolach przybory do przygotowania  herbaty  są  typowo  dalekowschodnie.



Kolekcja  staroci   czarno-białe   fotografie  na  ścianach wptowadza  nastrój  domu  z ubiegłych  epok. Typowe  dla takich  historycznych  miejsc jest  zakładanie  galerii  czy  nastrojowych restauracji.

                                 
                      Stół  , krzesla  prawie  jak polskim  swoiskim klimacie

Gdzie tu znaleźć   przestrzeń  herbaciana dla  doświadczonych i lubiacych  wysokiej jakości  naparu ?

                           
                                   Kaligrafia   na temat CISZY  - 静        

Właściciel   pan Lai - wie gdzie  umieścić   gości, w zaleznosci od  ich  upodoban. Jesli  są  to turyści   spragnieni poznania egzotyki to trafiają   do  historyczno -regionalnej części  budynku  gdzie  w  zależności   od  budżetu  przygotowywana  jest herbata.  Jesli sa to osoby doświadczone wiedzą o  wysokiej jakości  herbacie  i jej kulturze zaparaszani sa  do " do herbacianej   przestrzeni" .  Im wiecej praktykuje  sie parzenie herbaty , im głębiej   poznaje sie tajniki sztuki parzenia  tym obszerniej  zauważa   się  ulotne ukryte  akcenty  w otoczeniu  tak przydatne w degustacji.



Kolekcja kamieni  o  " zdumiewiajacych   kształtach "  wprowadza  wyciszenie.


Pan Lai  zastosował   bardzo ciekawy trik - nie  ustawia  akcentów  kwiatowo -roslinnych  na podczas przygotowań  wysokiej jakości  herbaty..przed parzenien zaprasza  do mini ogródka  gdzie obserwujemy  naturalnie powstala kompozycje tropikalnej  zieleni .


"Gra  cieni  i światła ..."   wchodząc  do herbaciarni  wita nas półmrok - zaraz obok  jest pomieszczenie   gdzie prezntowany  zbiór   późnoferemtowanych  herbat  ciemnych  nie tylko pu erh ale i liu bao czy herbata z Anhua. W Malzeji  - tego typu herbaty  sa najbardziej  popularne.  Wydalowalo by sie że   herbaty zielone  które   maja właściwości  chłodzące  powinny byc najbardziej popularne w tym gorącym  kraju.  Pan Lai  wyjaśnia  w tropikalnych  warunkach  zielone herbaty bardzo szybko tracą   na świeżości , dodatkowo  są  zbyt ostro działające  na organizm ( ?) -
ponieważ  w Malzeji   nie ma  4ch por roku  i  rdzenni  mieszkańcy  nie  są  przygotowani  na zbyt wielkie zmiany temperatur  powietrza. - Ot  ciekawostka .
W herbaciarni  oferowany jest Long jing  czy Bi Luo Chun -  ale nie cieszy popularnością 0 - to raczej herbata  dla indywidualistow .
Jak  widać ta herbaciarnia jest  w dobrych rękach i .

Sklepy  z herbata  zmierzch starych trdycji kupieckich

I znowu nie starczyło  czasu  na  opis  jak powoli  zamiera stary autentyczny  handel  chinska  herbata  w  Malzeji.  Na taka sytaucje  zlozylo sie wiele czynnikow - Jednym z nich tak samo jak w innych krajach   male i serdnie  sklepy   niszczone sa  przez  wielkie  korporacje  wprowadzajace  sieci  super marketow czy  dyskontow  gdzie herbate kupimy taniej i przy okazji innych zakupów .



                   to nie galeria z antkami autentyczna kasa 
uzywana od  lat   50tych.

Zmiany  w spoleczenstwie-  obecnie prowadzenie sklepu nie oplaca sie mode pokolenie  szuka zatrudnienia  w  firmach i korporacjach gdzie zarobki sa bardziej  atrakcyjne.  Ostanie  autentyczne chinskie  skepy  prowadzone sa przez  starsze osoby i sa to ostanie  lata istnienia takich  historycznych miejsc.


               opakowanie  herbat  nie zmianiajce  sie dziesiątek  lat- retro

Chiny  przestały   dostarczać  tanich dobrych jakości  oolongow - coraz trudniej kupic  herbate ktora popijamy w codzienne.


   Tak  kiedyś   sprzedawano herbate - teraz to juz puste puszki do ozdoby

Zmienia  sie także  tryb życia  -  dla potrzeb domowych czy w restauracjach - używa   się  specjalnie szybko patrzące się herbaty,   Zmieniają  się  także  upodobania  w smakach.


     Szkoda  ze ten sklep  za kilka lat będzie  zamknięty  i  zniszczą ten tak uroczy kiczowaty  wystrój .

Oczywiście  są  tez próby  utrzymania ,moderniazacji takich sklepów   ale  jest to sprawa marginalna.

2 komentarze:

  1. Fajny klimat tego miejsca. Takie trochę zakurzone retro, jeśli można tak to ująć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeczytałem z przyjemnością. Cieszę się, że dostrzegasz różne smaczki zarówno w świecie sztuki herbaty jak i wystroju wnętrz. Takie kasy pamiętam ze sklepów spożywczych w PRLu. Szuflada otwierała się z łomotem, a i czasem drobniaki wypadały :)
    Co do wystroju wnętrz: na wschodzie jest to norma, tradycja, a styl wiktoriański jest im obcy. W Polsce chyba na odwrót. Styl chiński czy japoński jest egzotyką. Nie wiem czy powinniśmy stawiać na wystrój wnętrz bardziej europejski z nuta wiktoriańską czy bardziej egzotyczny, czyli dalekowschodni. Wiem, brzmi to jak wulgaryzm, w ustach kogoś, kto umiłował herbatę, jako napój życia, ale myślę o przeciętnym Polaku. Można założyć, że przeciętny Polak nie pija herbaty i woli kawę, ale zastanawiam się jak go przekonać do herbaty, do herbaciarni jako miejsca wyciszenia, kultury? Stylem bardziej europejskim czy wschodnim.
    Mnie styl wschodni bardzo odpowiada, a im bardziej surowy i oszczędny, tym lepiej. Co prawda lubię też przemiłe i ciepłe herbaciarnie tzw. "w stylu". Ale to wtedy bardziej towarzysko niż by się wyciszyć.
    Bardzo, ale to bardzo boli mnie, że w Polsce jest tak mało herbaciarni, że ludzie nie doceniają herbaty, że znają tylko przysłowiową czarną, a i herbata kojarzy im się tylko z saszetką (a liściaste pijają dziwacy).
    Tak jak edukuję ludzi by pisali piórem wiecznym, tak staram się edukować i zapoznawać ze światem herbacianym.
    Dziękuję także za Twój blog, który poszerza moją wiedzą wciąż o nowe ciekawostki, zdjęcia. Chylę czoła!

    OdpowiedzUsuń

SETO Oribe Shino Kizeto ....wizyta w pracowni artysty ceramika Makoto Yamaguchi

Wizyta w pracowni artysty pana Makoto Yamaguchi uświadomiła mi jaka ogromna   jest przepaść  w traktowaniu  ceramiki  Japonii a zresztą ...