piątek, 7 kwietnia 2017

蒙頂黄芽 手工 Mending Hungya żółta herbata ręcznie obrabiana - wiosna 2017 . 悶黄Mèn huáng


Mending Huangya    蒙頂黄芽    to bardzo cenna  i jednocześnie  trudna  w parzeniu herbata.Pąki zbierane były ok. 22marca - a cała  obróbka wykona ręcznie . (手工)



Otrzymałem  tylko 5 gram tej  żółtej   herbaty.
W przeciwieństwie do wielu aromatycznych i bogatych w smak herbat  Mending Huangya posiada  specyficzny  posmak którym określa  sie jej wartość .



Jak widać  to nie listki lecz pąki . Dostęp   bardzo  ograniczony tylko  dla  osób  związanych   z ośrodkiem  badawczym herbaty w Nanjing.   Na drodze szczęśliwego  zbiegu okoliczności taki skarb dostał się do moich naczyń  herbacianych.   Lekki stres i podniecenie - żeby dobrze  zaparzyć   - żeby  nie zmarnować   drogocennych  listków .

Tak  samo jak w przypadku innych herbat  (szczególnie  zielonych)  smak Mending Huangya  możemy   regulować   temperaturą   parzenia.    Jeśli  zaparzymy w temp. powyżej  80C otrzymamy  wyrazisty smak  z elemtami goryczki.  Jeśli  zaparzymy poniżej 80C  smak powinien  być  rozbudowany ale bez mocnejszych akcentów. 
 Z tego co wiem te herbaty  rozprowadza   się jako materiał  do studiów na temat  autentycznych  herbat żółtych prosto  z autoryzowanych ośrodków  badawczych. Aby lepiej poznać  Mending Huangya.  zorganizowano specjalne  profesjonalne szkolenie gdzie wyjaśniono proces...  zaproszono specjalistów zajmujących  się  tylko herbatami z gór Mending.( 蒙頂山)    W szkoleniu  udziału nie brałem ale otrzymałem materiały  objaśniajace czym i jak wytwraza sie  te żółtą herbate.  Dokladnie przedstwiono czym jest proces   悶黄Mèn huáng  - wlasciwy tylko  dla herbat żółtych.

                                                 Pierwsze  parzenie 

Jak zaparzyć?   -  wybieram temperature poniżej  80C  trzeba parzyć  ok. 3min.  

               napar  nie ma jescze koloru
W gaiwanie ?  
W Chinach  parzenie tego typu herbat najczęściej  odbywa  się  w szklanych naczyniach - w  żarodpornych długich szklankach. 



           Przy  drugim parzeniu   kolor  staje  brazowo -żółty.


 Smak - przyjemy   warzywny ?


trzecie  parzenie -jak widać  ostanie.



蒙頂黄芽   Mending Huangya -  to herbata  o specyficznym smaku raczej  obytych z innymi gatunkami. Dobrze  jest czasami coś takiego  skosztować .  Świetna herbata jako materiał  edukacyjny  - trudna w produkcji  wiec bardzo droga.

1 komentarz:

  1. Ach, moje kubki smakowe już czują ten warzywny smak. Spróbowałbym. Uwielbiam ten posmak.
    Na szczęście ja dziś też smakowałem "warzywa" zawarte w Giddapahar First Flush Darjeeling (EX-1/2017). Znakomita herbata.
    A kolejne wiosenne, tegoroczne Darjeelingi już w drodze.
    Serdecznie Cię pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...