KAGOSHIMA CHA OPKOWANIE 2

Dziś  do parzenia została  przygotowana herbata z drugiego pudełka  z zestawu firmy
  Koiso seicha  ( 小磯製茶) z prefektury Kagoshima.
Miejsce pochodzenia ogrodu i produkcji Eichou ( 頴娃町 ) - czyli  można  zaliczyc  te herbatę  jako Chiran cha.


Prefektura Kagoshima  jest  drugim co do wielkości  producentem herbaty w Japonii. ( Co ciekawe  nie  wytwarza się  tam herbat matcha - podobno jest tylko jedno małe  miejsce gdzie  dostaniemy Kagoshima matcha )
Satsuma cha - to inna stara nazwa herbat  pochodzacych z tej  prefektury.
Kagoshima-cha -  to marka powstała  dopiero w 1992 roku - kiedy  zaczęto  promować   herbaty z tego  obszaru. W odróżnieniu  od innych japońskich  rejonów  upraw  w Kagoshima  uprawia  się dużą  różnorodność  kutywarow  krzewu herbacianego tak że wraz standrtowym krzewem yabukita  znajdziemy tutaj:   asatsuyu , yutakamidori , asanoka  czy  satsuma midori.



A rejonow herbacianych   jest wiele - gdzie  herbaty z Chiran,  Kirishima  i Tanegashima sa najbardziej popularne.  Herbata z o nazwie  Eichou cha  jest raczej nie znana.


Dobrze jest porównać smak. Niestety producent nie podaje  z jakiego kultywaru jest wyprodukowana. Łatwo zauważyć  iż  jest to  mieszanka kilku gatunków .


W pudełku   była  ulotka  informującs o tym iż Kagoshima znajduje się  na południu  Japonii, ma dobre warunki dla uprawy krzewu itp.


Z ulotki  możemy  sie także dowiedzieć  :

- picie herbaty zapobiega próchnicy
- dzieki zawartej w zielonej herbacie  witaminie C  - i witamie E  - możemy   spowolnić  proces  starzenia  się
- herbata  ma własności  antrakowe.


Komentarze

  1. Bardzo ciekawe! :) Mam pytanie: czy wymienione przez Ciebie kultywary (asatsuyu, yutakamidori, asanoka, satsuma midori) tak popularne w Kagoshima mają monopolistę w tym regionie, tzn. czy są uprawiane przez jednego plantatora czy są plantatorzy, którzy się specjalizują w uprawie danego kultywaru oraz czy te kultywary są w jakiś szczególny sposób obrabiane (może to sposób, z którego słynie Kagoshima? )? Czy mógłbyś przybliżyć temat?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma raczej monopolisty,czy specjalistycznych upraw jednego kultywaru. Jest to raczej tradycja tej prefektury hodowaniu wielu odmian krzewu herbacianego. Dzieki roznym odmiana mozna robic mieszanki tez. blending.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz