.Fenghuang Dancong Oolong na różne sposoby 鳳凰單欉 宋種





  Dla wielbicieli  chińskich  herbat  Dancong oolong jest ważnym " klasykiem " wzbudzającym duże  zainteresowanie ponieważ jest to grupa hybrydowych krzewów o odmiennych smakach i aromatach. O Dancong krążą  legendy. Czasami trudno odróżnić co jest prawdą  a co tylko opowieścią  nie  zawsze opartą na faktach.



opakowanie :  Fenghuang Dancong   Song Chong  鳳凰單欉 宋種
jak można   przeczytać  -  liście   "  ze starego  800 letniego   boskiego krzewu "  
   ...................................


Kilka  dni temu Fenghuang Dancong  ( inaczej    Phoenix Dancong  ) był   testowany  przez  nauczycieli sztuki  parzenia  herbat chińskich. Świetna okazja  do nauki , wspaniały  czas  obserwcji parzenia  oraz  delektowania  sie herbatą .

Parzenie  w gawianie  daje  inny  smak  niz  w czajniczku.

 Parzenie z obliczaniem  czasu 


Temperatura  parzenia - najbardziej  optymalna  jest powyzej 95℃ 
Trzeba pamietac iz w okolicach  upraw gorze  Fenghuang  istnieje  tradycyjny styl parzenia gdzie temperatura moze byc ponizej 95℃-  tlumaczy  sie  iz  herbate  popija  sie tam przez  caly dzien   "  dla  siebie "  nie jest  to  przygotowanie  herbaty  dla gosci   w  dopracowanej  formie   dzieki  ktorej  uzyskuje  sie wiecej efektow.


                        youkan- klasyczny dodatek do herbaty.

Właśnie z opracowywniem formy może być  różnie . Jeśli  jest  to elegancka herbaciarnia inaczej  zaprezentujemy  herbatę  niż   w prywatnym  gronie wielbicieli herbat.


suszone  owoce i orzeszki    - także    świetnie  pasują   do herbat chinskich.

Komentarze