Herbaty ciemne - późno fermentowane Hēi chá - prowincja Hunnan 黒茶 Rzecz o herbacie czerwonej ?

Udział w ostaniej  imprezie herbacianej ponownie uświadomił mi jak ważna poprawna  klasyfikacja herbat.
                                           prasowane  herbaty z prow.Hunan

Niby proste parzenie  w parku -ale  wszyscy uczestnicy mają  pojęcie  o herbatach - rozmowy przed  rozpoczęciem   spotkania  bardzo fachowe  i jest  o czym podyskutować   dowiedzieć  się  nowych faktów  a także  zaparzyć  kilka herbat  w celach poznwaczo-edukacyjnych. Niestety tego brakuje  tego w naszym kraju. Przypomniało mi się zaskoczenie  wolontariuszki na ubiegłorocznym festiwalu w Poznaniu  kiedy dowiedziała się ze herbata pu -erh  ma różne oblicza i nazywanie  jej  jako czerwona nie jest zbyt trafne.    Może przydało by się podstawowe podszkolenie  wolontariuszy przed  imprezą   pokazać  im jakie oblicza ma  herbata ?

                         herbata 芽奇蘭  bai ya  qi lan  z prow Fujian.


W  naszym  kraju sa osoby które  także  zauważają  ten problem  np. Konrad Pociask  ktory w swoim opisie " Rzecz o herbacie czerwonej"  bardzo trafnie  ukazał    jakie problemy nosi  nazewnictwo.  Z takimi osobami  bardzo  dobrze rozmawia  sie o herbatach .  Ta nieszczesna " herbata czerwona " -  kiedy znikną te nieporozumienia? Poprosiłem  Agnieszkę Chojnacka  -z "  blog Mycupoftea " o przesledzenie  jak  w języku  angielskim  przedstwiana  jest  "Red Tea " - i odpowiedź  była  iż  herbata czerwona  nie jest kojarzona  z herbatami typu pu-erh.  Agnieszka bardzo  poważnie  podchodzi  do wszelkich klasyfikacji  jej  opinie  oparte sa  na najlepszych wiarygodnych źródłach ...
Ale  po co tyle  rozpisywania sie na temat herbat późno fermentowanych ???   Mam  w planach  dokladniejsze  przedstawienie  tego rodzaju  herbat -  planuje dotrzeć  do miasta Anhua (prow. Hunan)  -żeby   ukazac czym  herbaty  ciemne -  to nie tylko Pu-Erh  czy Liu Bao.....



 

                                             湖南茶叶

Komentarze