przygotowanie herbaty 茶道藝術 wysokie loty

MATCHA    tancho no  mukashi - Ippodo.


To było proste - zaproszenie  -  "przyjdź  i napij się herbaty "
Takie  spontaniczne  wspaniale  przygotowane  spotkanie mogło  się odbyć  dzięki ewolucji kilkuset letniej tradycji kultury herbcianej.
                                             xxx     xxx     xxx
Wiosenna świeża zieleń, bardzo dobra pogoda plus zagajnik bambusowy  czyż nie jest to miejsce  na  spędzenie  czasu  w więcej niż  dobrym  nastroju ?

Zorganizowanie  po mistrzowsku spotkanie  herbaciane nie jest  łatwym  zadaniem.

Wybór  gości  -  tak aby każdy  czuł  się dobrze, był  usatysfakcjonowany,  docenil  wspólny  czas  przy  herbacie.


Tsukubai - miejsce  gdzie obmywajac  dłonie  symbolicznie  "oczyszczamy "  się  tak  aby  wejść   w  przestrzeń  bez zbytecznych   myśli  czy działań .


Wspólne oczekiwanie na herbatę. To czas  żeby przeprowadzić  wartościową rozmowę  pomagająca w poczuciu klimatu miejsca  bliskosci  z gośćmi.


Możliwość  obejrzenia  sprzętów  do   przygotowania   herbaty matcha .
Im wiecej razy bierze  sie udzial w spotkaniu tym bardziej poznaje  sie przedmioty  ktore  nie  przypadkowo zoslatly  zaprezentowane. Praktykowanie " drogi herbaty - Chanoyu " pozwala  na odbieranie spotkania herbacianegojako  przyjemnosci  wynikajacej z obserwcji  opartej  na wslanym doswiadczeniu,  wtedy  widzi  sie  swoje  niedoskonalosci , widzi sie  ile jeszcze  jest  do nauki.


Słodycze  wagashi  w nietiuzinkowej oprawie: taca z laki  czy  ręcznie  wystrugane pałeczki  bambusowe  mają  wysoką  wartość artystyczną.Ile jeszcze ukrytych wiadomosci  mozemy otrzymac od gospodarza  ?????


みずや Miuzya

Tajwanska sztuka herbaty  -   茶藝


Troche inne " minej  klasyczne "  podejście   do parzenia  herbaty - nie ma tuaj   tradycyjnego ustalonego  programu przebiegu spotkania, nie ma  okreslonych  sprzetow do przygotowania herbaty. Jesli  w Chanoyu  jest " FORMA"  w której  udział   dostracza satysfakcji i wyciszenia... to  Tajwanskiej  sztuce -  charyzma  i osobowość   gospodarza   tworzy klimat  spotkania. Pojawiają   się    przedmioty   artystyczne  wyselekcjonowane  przez gospodarza  A  jesli  nie  maja  wysokiego  poziomu artystycznego  to musza   harmonizowac  z otoczeniem  powinny  byc uniklane  i " podoprzadkowane  herbacie ".  Smak herbaty  musi  byc bardzo  dobry  odpowiednio wybrany  na spotkanie.


Gra  światła   i cienia plus  porcelana  która  świetnie   nadaje się  do parzenia chińskich   herbat.


Na  spotkaniach  sztuki Cha yi
często  pojawia się  herbata   zakupiona bezpośrednio od farmerów .


蜜香烏龍   Mixiang Oolong   - OOLONG o smaku miodu.



 3 herbaty  podczas   jednego  spotkania


Obserwacje listków.

Przygotowanie MATCHA




Komentarze

  1. Wspaniałe!
    Obiecuję, że jak będę miał domek jednorodzinny to zrobię na swej działce miejsce do picia herbaty. Już dziś Cię zapraszam "przyjdź i napij się herbaty".

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe spotkanie- taka fuzja ceremonii. Picie herbaty na świeżym powietrzu ma swój urok i coraz bardziej mi się zaczyna podobać, nawet jak w okolicy nie ma bambusa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grunt to dobre wibracje i przyjazne towarzystwo.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz