sobota, 30 września 2017

Kabuse cha Kondo Seicha( 近藤製茶 )ー konkretny gorzki smak. 西尾市

Kabuse chaー to japońska  herbata  która  nie jest produkowana na wielką skalę , podobnie  jak tencha czy gyokuro jest twz. herbata zacieniana. Unikalna technika uprawy daje ciekawe efekty : kiedy światło  słoneczne nie dochodzi do liści katechiny które są odpowiedzialne za  gorzkie smaki  zmniejszają się a teina L-Theanine ) która odpowiada za umami wzrasta. ...Ale tak jest tylko w teorii.  Doświadczenie z Kabuse cha -Kondo -seicha - ukazuje że  może być inaczej.
Pierwsze przygotowanie  tak samo jak gyokuro w naczyniu podobnym do shiboridashi - po to aby " wycisnąć  " z liści  umami.
 Zaskoczenie...minimalna nuta słodyczy we znaki daje bardzo skoncentrowany zdecydowany gorzkawy smak. Taką moc może  dostarczyć tylko młody liść np. przy  parzeniu herbat typu bancha nigdy podobnego wyrazistego naparu nie uzyskamy.
Oględziny suszu ukazują  iż  mamy doczynienia z dobrze  obronionym materiałem.
                Kabuse cha -Kondo Seicha( 近藤製茶 )        西尾市
Opisywana herbata pochodzi z asortymentu małej firmy z rejonu Nishio której jak można się domyśleć właścicielem jest rodzina o nazwisku Kondo. Nishio to jeden z najważniejszych producentów herbat typu tencha a znakomita jej wiekszość po przemiale na proszek wysyłana jest do Uji( koło Kyoto) gdzie dodawana jest do markowych mieszanek  nazywanych "Uji Matcha".
Opis ten  zajdziemy  w" surowa -Matcha. Tencha wizyta w miejscu upraw Nishio ".
  Ten dzisiejszy wpis jest zapowiedzią relacji z tegorocznej wizyty w Kondo-seicha.
                                                           xxxx
Drugie podejscie do kabuse cha : tym razem parzenie już..w klasycznym zestawie.
Przygotowanie w porcelanie Kutani. (九谷焼 kutani yaki)
Mały  rozmiar naczyn sygnalizuje  iż parzenie będzie degustacyjne bardziej przygotowane na poznawanie nowego smaku niz  delektowaniem sie dobrze znanym naparem.
W temeraturze ok.60℃ czajniczku parzy sie ,,,, Kabuse-cha....
Niespodziewanie silny napar daje do myślenia, zastanawia.

Po ok.2ch minutach  całkowicie rozwinęły się listki.  Smak bardzo wyrazisty o dużym ładunku gorzkich akcentów ..
Popijanie  w małych czarkach  - jest wskazane bo moc napoju jest uderzająca, bardzo popudza.
      Można podać zamiast  mocnego alkoholu i oczarować takim poczęstunkiem.
Do drugiego parzenia (30 sekund  w temp ok.80℃)  herbata jest bardzo mocna.
Trzecie słabe i na tym trzeba zakończyć  degustacje.
                                西尾市 生きてりる味と香り  近藤製茶
                          Herbata  z młodych  liści  krzewu herbacianego.                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Trà Lam ciemna- GRILOWANA HERBATA wietmaska

 Trà Lam jest świetnym przykładem  ukazującym  jak granice państw podzieliły  nazewnictwo jednolitej kultury herbacianej. Jeśli tę samą ...