wtorek, 9 stycznia 2018

初茶 Hatsu Cha Pierwsza Herbata.



Nowy  rok  nowe plany nadzieja ze będzie lepiej bo wszystko zaczynamy od początku. Pierwsza herbatę  w roku wypadało by  przygotować w skupieniu , kontemplacyjnym  i uroczystym nastroju. Osoby kroczące  drogą herbaty zwaną  Chanoyu  z  okazji Nowego Roku mają specjalne spotkanie zwane hatsugama   gdzie  wszystko przygotowywane jest według  tradycji i wskazówek mistrza. 



     Taką  uroczystość  pierwszej herbaty w roku  (hatsucha) można zorganizować w domowych warunkach.  Wybór herbaty oraz dobór naczyń  wymaga  przemyślenia. Tutaj  jako hatsucha  posłużyła  matcha  o nazwie  四季の花”Shiki no hana  ” podana  w ceramice autorstwa  p. Touri Maruyama. Osobista znajomość z ceramikiem jaki i producentem matcha dodaje niecodzienności przygotowywanej herbacie. 




    Kohiki chawan -   to jeden z najbardziej  wartościowych  przedmiotów w domowej  kolekcji, jego dość bogata historia  to  oddzielna opowieść .  Przydało by się pogłębienie wiedzy czym jest IDO CHAWAN oraz wpływu ceramiki koreańskiej na  japońską.  Takie badania pogłębienie wiedzy dla niektórych  może być inspiracją artystyczną na całe życie. 



Matcha ” Shiki no hana   ” to produkt  Kondo Seicha – a została wybrana ze względu na to iż pan Kondo wyjaśnił w najmniejszych szczegółach jak ona powstała.  Tak wiec jeśli chodzi o detale że jest zrobiona z kultywaru SAMIDORI  oczywiście ręczny zbiór  i jest jedną z lepszych  wytwarzanych. 



dodatkowo  posiadaniu jest wersja przed zmieleniem w postaci tencha 




Tak prezentuje  się tencha -  listki herbaciane przed zmieleniem na proszek żeby powstała matcha,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Hongkong- doswiadczenia z herbacianą kulturą Chin i cos wiecej Cha chaan teng 茶餐廳 Tiet Kwun Yum

W Hong Kongu bez problemu- doświadczymy czym jest klasyczna chińska ......  kultura  herbaty  która ma wiele oblicz od zwyklego popij...