Shimen Tie Guan Yin - z Tajwanu 石門鐵觀音茶 (台灣 石門區) Yingzhi Hongxin硬枝紅心 —炭香醇厚 安溪


石門鉄觀音茶 Żelazna Bogini Miłosierdzia z Shimen. 


Chyba zacznę robić porządki - spisać  jakie herbaty były przedstawione w tym blogu  następnie   usystematyzować  doświadczenia zdobyte podczas poznawania  herbacianego świata.
Takie przemyślenia nasunęły mi się przy podczas parzenia herbaty oolong  o nazwie   Shimen Tie Guan Yin  (石門鉄觀音茶 )  - właściwie  jej ostatków przywiezionych z Tajwanu.


.
Pod nazwą  Tie Guan Yin ( 鉄觀音茶)  rozumiemy grupę herbat powstałych  na bazie kultywaru o tej samej nazwie oraz specjalnej obróbce charakterystycznej tylko dla tej herbaty. Tak jest jednak w teorii  : smak , aparycja jest bardzo różna.

                               
Anxi -wielki targ herbaty Tie Guan Yin 安溪鉄觀音茶市場( 2018 rok)

  Pisalem kiedys o tym.  >  Oolong Anxi Tie Guan Yin - wielka parada producentow.
 Takze  tu  >Tie Guanyin typ Lì lì xiāng 粒粒鐵觀音)
o wietnamskiej  wersji  tutaj >Tie GuanYin Vietnam Thiết Quan Âm Cao Nguyen 高原茶業 鐵觀音茶)
    Czy  marcu 2017

A tak ostanio  > paczkowana Tie Guanyin degustacje obserwacje.

Takze  wspominalem  o Muza  Tie Guanyin   木柵鐵觀音茶  z Tajwanu.
Warty uwagi jest podzial ze wzgledu na podprazenie lisci
 清 清香  qīng xiāng  -  lekki  aromat  z niezbyt  długo   prażonych liści
 沉香 chén xiāng-    średnio przypiekane listki   ale głęboki   aromat 
 濃香 nóng xiāng - mocny  aromat powstały z długo  prażonych liści



Widzę także opisywałem już dzisiejszą  herbatę
   Shimen Tie Guanyin -stary typ herbaty Taiwan  


                                 kilka slow podsumowania:



 Shimen Tie Guan Yin - (石門鐵觀音 )  jest mało znaną herbatą pochodzącą  z północnych krańców  wyspy Tajwan z rejonu Shimen ( 石門區).  Historycznie w rejonie tym zaczęto uprawy herbaty aby produkować herbatę Baozhong  ( 包種茶 )  sprowadzając  kultywar Yingzhi Hongxin (硬枝紅心 )  z prowincji Fujian. Baozhong z Shimen  nie zdobyła jednak uznaia ( popularności)  i zaniechano jej produkcji. Z posadzonych krzewów  rozpoczęto wytarzać herbaty według tradycyjnej technologii produkcji  Tie Guanyin.  Smak  Shimen Tie Guan Yin - (石門鐵觀音 )  nie jest tak rozbudowany jak z klasycznej herbaty ale dzięki mocnemu prażeniu mają łagodny aromat dojrzałych owoców. (炭香醇厚)


Parzenie w temp. powyżej 95℃..pierwszy zalew ok.1 minuta - listki rozwijają  się .
drugi 30 sekund...potem  do 5tego zalewu.

  Ich smak jest charakterystyczny dla prażonego typu Tieguanyin.  (炭香醇厚)


Obserwacje listków  mało ciekawe. Po mimo czterech  lat od chwili zakupu cały czas  daja dobry napar, Być może przydałoby się je trochę podprażyć.


Parzenie w chińskim czajniczku glinianym  typu Yixing.

Komentarze