Tasuyama Shizuoka 農事組合法人 Agricultural producers' co-operative corporation

Dopijam  zeszłoroczne herbaty z Japonii - tym  razem skupiam się nie tylko na rzeczach oczywistych  czyli : parzeniu  poznawaniu
-smaku
-aromatu
-koloru.
Myślę o zrobieniu dokładniejszych opisów herbat ;  miejsca pochodzenia, porodukcji oraz klasyfikacji .



Jeśli zrobić podział ze względu na pochodzenie  to w prefekturze Shizuoka znajdziemy około kilkuset producentów i bardzo duzo lokanych herbat, a dla  przeciwieństwa    ---- np. prefekturze Niigata tylko kilku producentów  którzy wytwarzają  herbatę o nazwie  Murakami cha -  jest to jedyna  herbata w całej prefekturze.
Dziesiejsza herbata ( a właściwie herbaty-)   pochodzi z Shizuoka - i wytwarzana jest w bardzo odległym górskim miejscu   o nazwie ..Tasuyama (  龍山 ) obok rejoniu Tenryu (天竜 )... gdzie panuje ostry górski klimat.
Tasuyama (  龍山 )--   graniczy z  prefekturami Aichi oraz Nagano.
Można zakupić herbate z krzewow zairai   (  在来 )



Zairai
http://tatsuyama-cha.jp/menu/398411


oraz  kultywaru Tsuyu hikari  (  つゆひかり  )


http://tatsuyama-cha.jp/menu/398410

W przypadku  herbat  japońskich ciekawym zagadneniem  moze byc  sprawa producencta _
” 農事組合法人   Agricultural producers' co-operative corporation“




Trzeba poznawać jakie sa formy promowania i dystrybucji herbaty.. Ta dzisiejsza  powstaje dzięki " Ko-operatywnejko rporacji" Jeśli ponownie spotkam sie z osobami prowadzącymi sprzerdaz tej herbaty zapytam jak jest to zorganizowane. Bo  szukanie  internecie nie zawsze przynosi prawidłową odpowiedź.

Komentarze