Shincha 2020 FUKAMUSHi cha ( Kagoshima - Shizuoka.)

    W tym 2020   roku mamy inne  podejście do picia herbaty , czujemy ograniczenia. Nie ma wycieczek do miejsc uprawy, gdzie można bezpośrednio uczestniczyć w zbiorach.

                                                                   Aichi - Nishio

Ostatni dzień maja - trzeba wspomnieć o tegorocznych herbatach.

.Pierwsze shincha  na  rynku pojawia się już w połowie kwietnia, a w Ibaraki  czy Niigata  (lub bardzo wysoko w górach) pierwsze  zbiory-  nadal w toku.


Do tej pory  dostało  mi sie w do czajnika  kilka   shinacha .. Dzis -  3 typu fukamushi.. Dwie herbaty ze sklepu  Ikedadaya ( opisywany  w 2017 roku )  -  oraz jedna  z Shizuoka - otzymna  jako podarunek

                                                Wielu specjalistow od herbat japonskich nie uznaje  fukamishi  jako herbate godna delektowania sie.  Np. właściciel prestiżowego miejsca hebabacianego Dochuan ( opisywany 2018 ) -  uważa że  fukamishicha - produkowana jest  jako prodkut masowy - cos jak kawa w proszku instant..i .raczej  nie jest traktowana jako drogocenny napar.

 


Te 3 fukamushicha  maja  bogaty prosty smak  oraz aromat-  z pewnością jest to materiał pozwalający poznać różnice .. w obrebie grupy herbat obrabianych tą metodą.


Shizuoka -    KAKEGAWA   fukamushi shincha  ( pawdopodobnie 100% yabukita)
                              wyprodukowana  Yamakeiseicha (山啓製茶  ) 掛川茶








                                                      kolor złoto- żółty, smak gorzkawy



                                                         



Kagoshima -fukamushi cha -    芳翠 - pochodzi ze sklepu IKEDAYA- gdzie  mają  swoje specjalistyczne mieszanki - blending  zwane  gomi

 lekki  ale  intensywny  smak -   slodycz...lekki posmak cytrusowy.





池田や三号印


                                          kultywar   ooiawase   早生品種 おおいわせ 






                                                                 bardzo słodkie akcenty

Woda nie musi być bardzo dobra - smak herbat fukamushi jest tak silny, rozwinięty  ze  trudno znaleźć niuanse, jak w przypadku gyokuro - gdze wiele czynników (w tym jakość wody) - ma wpływ na finezję naparu .

Komentarze