Festiwal Czaisz? Międzynarodowy Dzień Herbaty ciekawe i najrzadsze..herbaty,,,przygotowania.

Centrum Kultury Zamek Wrocław-  Międzynarodowy Dzień Herbaty,-Festiwal Spotkania.
 Najrzadsze i najciekawsze herbaty ze zbiorów Sayamy  ??? Prezentacja.
Sala degustacyjna --- przywiezione z wypraw 2018 roku- herbaty czeka podział  na ciekawe i niszowe.....
 Najbardziej trudnodostępna  niszowa?
Herbata Anxi Tie Guanyin  Shú chá -  to  super ciekawostka    -  trafi na festiwal  dzięki nawiązaniu znajomości ze osobami specjalizującymi  się w  sprowadzaniu herbaty  tylko dla jednego regionu -obszaru w prowincji Guandong.   Chodzi tutaj o  pewne  miejsce w Chianch  gdzie herbata jest bardzo ważna  w życiu  codziennym  i  dosłownie pita  jest  w każdym każdym miejscu i przez wszystkich.   
Ten typ Anxi Tie Guanyin   jest robiony specjalnie dla lokalnych koneserów w rejonie Chaoshan (潮汕) - ojczyźnie współczesnego gong-fu cha.  Jest to  specjalistyczna  Tie Guanyin która  na rynki zagraniczne czy do Pekinu raczej nie trafia.   Do Polski dotarła dzięki znajomości z rodziną o nazwisku Wang( 王)  od kilku pokoleń  wytwarzają Tie Guanyin,  W miejscu pochodzenia czyli Anxi ( 安渓) istnieje rozbudowany system dystrybucji. Unikatowość tej Tie Guanyin polega na tym  że ten typ robiony jest dla oddziału w Shantou ( 汕頭分會(Shàntóu fēnhuì)) - a zgodnie z wymogami - preferencjami  w Chaoshan.  Jeśli chodzi  o smak  - jest  tradycyjny dostosowany do lokalnego jedzenia. 
 


Co  interesujące ???? Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w nazwie: 熟茶 Shú chá , co jednak nie powinno się kojarzyć z  Shu Pu-erh. Według  wyjaśnień pana Wang -  finalne metody  obróbki   cieplnej  podobne  są  do tych jak w górach Wuyi gdzie podaje się   procesowi przypiekania ( prażenia ,palenia ) w specjalnych koszach bambusowych  nad  węglem  drzewnym -a to obecnie drogocenna , pracochłonna obróbka. 
 Anxi Tie Guanyin (Shú chá) - oznacza specjalnie lekko przypiekany gatunek. Tę herbatę cechuje przyjemny, klasyczny  tradycyjny smak i aromat  typowy  bo zrobiony jest z  listków  krzewów odmiany  Tie Guan Yin.( p.. Jest rozprowadzana przesz oficjalne kanały-(dla tego ta  czerwona gwiazda ) .. w miejsca gdzie dociera  ma  " neo folkloru  herbacianego  "  z  dekoracjami typu  tea-pet  plus wszelkie inne ozdoby.  U Pana Wang  - w  oficynie  było surowo - z umeblowaniem jak w aptece. Zaobserwować można troche inny styl kultury picia herbaty.-  brzmi to może głupio-  herbata to produkt  który trafia   do gabinetów  wysoko postawionych urzędników.  Wiadomo notable muszą  mieć  dobrej jakości herbaty. Nie  tylko wynika to ze  snobizmu czy osobistych upodobań..Tak właśnie  da  się  odczuć  niuanse kulturowe w   Chaoshan (潮汕)




Ponieważ jest to herbata koneserska dla osób, które są obeznane w parzeniu herbaty oolong -Tie Guan Yin  o, dlatego sugerowane jest przygotowywanie  w stylu gong-fu: zalewanie wrzącą wodą, w małym czajniczku z dość dużą ilością liści na kilkanaście sekund; w rezultacie otrzymujemy 10 i więcej parzeń, gdzie napary zachowują niezmiennie delikatny, bezgoryczkowy charakter. 

Tak cieszy  że   Anxi Tie Guanyin (Shú chá) dzie obecna  na festiwalu  że  udało się ją sprowadzić -  to rzadka okazja skosztowania unikatu.



eh... te nie profesjonalne zdjęcia --- robione telefonem....nie to samo co wykonane dobrym aparatem przez fachowca... no nic może innym razem..

Wracając  do  spraw festiwalu - wydaje mi się że herbaty przywiezione przez mistrzynię  p, Prak  z Korei - mogą  być ciekawym kąskiem. 
A do skosztowania będzie;
발효차  Balhyo cha (czyt.: Parjo-cza)
세작 덖음차 Sejak deokkeum-cha czyli Podpiekany Sejak (czyt.: sedziak)
Bardzo wysokiej klasy wyselekcjonowane  herbaty koreańskie.....
I to chyba nie wszystko  bo  myślę o prezentacji herbat  wietnamskich..z dzikich drzew ;Shan Tuyet
..kiszonej japońskiej Awa-bancha...
 oraz jedynych na świecie  zestawie herbat naszego znajomego  kreatywnego  Toshifumi Shibamoto.
to  daje pewność  że taka mieszanka  będzie  ciekawa i niecodzienna....

Komentarze