piątek, 31 sierpnia 2012

Piecyk furo

Piecyk furo oraz tetsubin - herbata formalna


Nie wgłębiając się w historię czy kategoryzację tetsubinów, należałoby zaprezentować jak takiego naczynia używa się w podczas formalnego przygotowania herbaty.



Jest to ceramiczne FURO (風炉 ) gdzie zawyczaj ustawia się żeliwny kociolek tzn. cha-gama (茶釜) ale może to być też czajnik tesubin ( 鉄瓶).


Tutaj zdjęcie - furo piecyk z podstawka gotoku gdzie ustawia się kociolek chagama lub –może to być tetsubin ale także gliniany imbryk dobin czy srebrny czajnik ginbin..Taki przedmiot to już japońska hybryda– wykonana z metalu bądź ceramiki. Przypadku formalnego przygotowania herbaty matcha – używany tylko w okresie od wiosny do początku jesieni.

Taki typ piecyka powstał w Japonii w wyniku ewolucji chińskiego pierwowzoru i trwa już od czasów mistrza Lu Yu czyli od ok.1200 lat. Obecnie zobaczyć możemy inne rodzaje piecyków jak np. RYORO (涼炉) o którym trzeba będzie wspomnieć.



Przygotowywanie herbaty Bancha - ginbin to czajnik wykonany ze srebra. W furo jest odpowiednio usypany popiol - proporcje popiolu w furo oraz jego usypywanie - to już oddzielny temat.

Pamiętajmy iż tsubin powstał w pracowniach japońskich rzemieślników specjalizujących się w wytwarzaniu kociołków cha-gama. W tradycyjnym formalnym przygotowaniu herbaty tesubin ustawia się w piecyku furo na specjalnej podstawce zwanej gotoku.



gotoku 五徳 -isnieje kilka rodzajów podstawek gotoku - ich zastosowanie i kategoryzację poznaje się latami..

Dodatkowo istnieje specjalny dobór popiołu oraz węgla drzewnego który odpowiednio umieszcza się w furo. Takimi czynnościami zajmują się zaawansowani w sztuce chanoyu.

W odległych czasach około 1200 lat temu wielki mistrz herbaty Lu Yu opisał jak działa piecyk furo, dlaczego ma 3 nogi oraz ogólnie przedstawił cala filozofię związaną z tym przedmiotem. Przez ten długi okres czasu kultura herbaty ewoluowała i wraz z tym także piecyk Furo. Obecnie najbardziej zróżnicowane typy odnajdziemy w Japonii gdzie mamy



Ryoro -涼炉 pochodzi z Chin

: ryouro walcowaty piecyk z wypalonej na surowo glinki na którym ustawia bofura (gliniany dzbanek na gorącą wodę) Używany w tradycji sencha-do. Bardzo podobne typy można odnaleźć w kraju ich pochodzenia czyli Chinach

Podstawka  pod piecyk RYORO- jest nie tylko elementem ozdobnym - pełni wielorakie funkcje które stopniowo poznaje się praktykując Sencha -do.

Czasy się zmieniają i tradycyjne przygotowanie herbaty z użyciem ognia jest rzadkością. Tetsubiny zaczęto wytwarzać na masowa skalę i możemy cieszyć się wszelkimi jakościami i co za tym idzie ceną. Wprowadzono także elektryczne podgrzewacze do piecyków co z jednej strony jest wygodne i bezpieczne ale z drugiej strony zatraca się możliwość przygotowania herbaty na prawdziwym ogniu.

1 komentarz:

  1. Formalne przygotowanie naparu herbacianego, to Twój przedmiot studiów. Ciekawi czytelnicy znajdą na drugim blogu zdjęcia Twojego kimona.
    Niemniej ceramika na zdjęciach jest bardzo inspirująca.
    I znowu świetna aranżacja. Brawo!

    OdpowiedzUsuń

Herbata - uczy

 Nazbierało   się   wiele nowych herbacianych  doświadczeń   z którymi  należało  by się   podzielić .  Herbaciana wyprawa  do Chin  jak zw...