Piecyk furo oraz tetsubin - herbata formalna
Nie wgłębiając się w historię czy kategoryzację tetsubinów, należałoby zaprezentować jak takiego naczynia używa się w podczas formalnego przygotowania herbaty.
Jest to ceramiczne FURO (風炉 ) gdzie zawyczaj ustawia się żeliwny kociolek tzn. cha-gama (茶釜) ale może to być też czajnik tesubin ( 鉄瓶).
Tutaj zdjęcie - furo piecyk z podstawka gotoku gdzie ustawia się kociolek chagama lub –może to być tetsubin ale także gliniany imbryk dobin czy srebrny czajnik ginbin..Taki przedmiot to już japońska hybryda– wykonana z metalu bądź ceramiki. Przypadku formalnego przygotowania herbaty matcha – używany tylko w okresie od wiosny do początku jesieni.
Taki typ piecyka powstał w Japonii w wyniku ewolucji chińskiego pierwowzoru i trwa już od czasów mistrza Lu Yu czyli od ok.1200 lat. Obecnie zobaczyć możemy inne rodzaje piecyków jak np. RYORO (涼炉) o którym trzeba będzie wspomnieć.
Przygotowywanie herbaty Bancha - ginbin to czajnik wykonany ze srebra. W furo jest odpowiednio usypany popiol - proporcje popiolu w furo oraz jego usypywanie - to już oddzielny temat.
Pamiętajmy iż tsubin powstał w pracowniach japońskich rzemieślników specjalizujących się w wytwarzaniu kociołków cha-gama. W tradycyjnym formalnym przygotowaniu herbaty tesubin ustawia się w piecyku furo na specjalnej podstawce zwanej gotoku.
gotoku 五徳 -isnieje kilka rodzajów podstawek gotoku - ich zastosowanie i kategoryzację poznaje się latami..
Dodatkowo istnieje specjalny dobór popiołu oraz węgla drzewnego który odpowiednio umieszcza się w furo. Takimi czynnościami zajmują się zaawansowani w sztuce chanoyu.
W odległych czasach około 1200 lat temu wielki mistrz herbaty Lu Yu opisał jak działa piecyk furo, dlaczego ma 3 nogi oraz ogólnie przedstawił cala filozofię związaną z tym przedmiotem. Przez ten długi okres czasu kultura herbaty ewoluowała i wraz z tym także piecyk Furo. Obecnie najbardziej zróżnicowane typy odnajdziemy w Japonii gdzie mamy
Podstawka pod piecyk RYORO- jest nie tylko elementem ozdobnym - pełni wielorakie funkcje które stopniowo poznaje się praktykując Sencha -do.
Czasy się zmieniają i tradycyjne przygotowanie herbaty z użyciem ognia jest rzadkością. Tetsubiny zaczęto wytwarzać na masowa skalę i możemy cieszyć się wszelkimi jakościami i co za tym idzie ceną. Wprowadzono także elektryczne podgrzewacze do piecyków co z jednej strony jest wygodne i bezpieczne ale z drugiej strony zatraca się możliwość przygotowania herbaty na prawdziwym ogniu.
Nie wgłębiając się w historię czy kategoryzację tetsubinów, należałoby zaprezentować jak takiego naczynia używa się w podczas formalnego przygotowania herbaty.
Jest to ceramiczne FURO (風炉 ) gdzie zawyczaj ustawia się żeliwny kociolek tzn. cha-gama (茶釜) ale może to być też czajnik tesubin ( 鉄瓶).
Tutaj zdjęcie - furo piecyk z podstawka gotoku gdzie ustawia się kociolek chagama lub –może to być tetsubin ale także gliniany imbryk dobin czy srebrny czajnik ginbin..Taki przedmiot to już japońska hybryda– wykonana z metalu bądź ceramiki. Przypadku formalnego przygotowania herbaty matcha – używany tylko w okresie od wiosny do początku jesieni.
Taki typ piecyka powstał w Japonii w wyniku ewolucji chińskiego pierwowzoru i trwa już od czasów mistrza Lu Yu czyli od ok.1200 lat. Obecnie zobaczyć możemy inne rodzaje piecyków jak np. RYORO (涼炉) o którym trzeba będzie wspomnieć.
Przygotowywanie herbaty Bancha - ginbin to czajnik wykonany ze srebra. W furo jest odpowiednio usypany popiol - proporcje popiolu w furo oraz jego usypywanie - to już oddzielny temat.
Pamiętajmy iż tsubin powstał w pracowniach japońskich rzemieślników specjalizujących się w wytwarzaniu kociołków cha-gama. W tradycyjnym formalnym przygotowaniu herbaty tesubin ustawia się w piecyku furo na specjalnej podstawce zwanej gotoku.
gotoku 五徳 -isnieje kilka rodzajów podstawek gotoku - ich zastosowanie i kategoryzację poznaje się latami..
Dodatkowo istnieje specjalny dobór popiołu oraz węgla drzewnego który odpowiednio umieszcza się w furo. Takimi czynnościami zajmują się zaawansowani w sztuce chanoyu.
W odległych czasach około 1200 lat temu wielki mistrz herbaty Lu Yu opisał jak działa piecyk furo, dlaczego ma 3 nogi oraz ogólnie przedstawił cala filozofię związaną z tym przedmiotem. Przez ten długi okres czasu kultura herbaty ewoluowała i wraz z tym także piecyk Furo. Obecnie najbardziej zróżnicowane typy odnajdziemy w Japonii gdzie mamy
Ryoro -涼炉 pochodzi z Chin
: ryouro walcowaty piecyk z wypalonej na surowo glinki na którym ustawia bofura (gliniany dzbanek na gorącą wodę) Używany w tradycji sencha-do. Bardzo podobne typy można odnaleźć w kraju ich pochodzenia czyli Chinach
: ryouro walcowaty piecyk z wypalonej na surowo glinki na którym ustawia bofura (gliniany dzbanek na gorącą wodę) Używany w tradycji sencha-do. Bardzo podobne typy można odnaleźć w kraju ich pochodzenia czyli Chinach
Podstawka pod piecyk RYORO- jest nie tylko elementem ozdobnym - pełni wielorakie funkcje które stopniowo poznaje się praktykując Sencha -do.
Czasy się zmieniają i tradycyjne przygotowanie herbaty z użyciem ognia jest rzadkością. Tetsubiny zaczęto wytwarzać na masowa skalę i możemy cieszyć się wszelkimi jakościami i co za tym idzie ceną. Wprowadzono także elektryczne podgrzewacze do piecyków co z jednej strony jest wygodne i bezpieczne ale z drugiej strony zatraca się możliwość przygotowania herbaty na prawdziwym ogniu.
Formalne przygotowanie naparu herbacianego, to Twój przedmiot studiów. Ciekawi czytelnicy znajdą na drugim blogu zdjęcia Twojego kimona.
OdpowiedzUsuńNiemniej ceramika na zdjęciach jest bardzo inspirująca.
I znowu świetna aranżacja. Brawo!