piątek, 10 sierpnia 2012

Yuan Shen Yu Chu 原生玉竹 podarunek z prowincji Syczuan.




 Yuan Shen Yu Chu 原生玉竹 podarunek z prow. Syczuan.


Jak dobrze mieć znajomych którzy podarują ciekawy gatunek herbaty dostępny w lokalnych sklepach herbacianych. Eleganckie pudełka do herbaty to już rzecz normalna w Chinach. Z grafiki na opakowaniu można wywnioskować iż mamy do czynienia z syczuańska zielona herbatą pakową. Jest lato- temperatury powietrza dochodzą do ponad 30C – w takich warunkach zielone herbaty dobrze jest podać w szklanych naczyniach. Do przygotowania użyłem wody o temperaturze ok.70C.





    Uczta dla oka – igiełki listków powoli przemieszczają się z góry w doł.




Smak –wyrazisty szlachetny właściwy dla herbat pakowych. Odczuwalna lekka gorzka trawiasta nuta charakterystyczna dla gatunków z Syczuanu.
    

Tutaj należałoby wspomnieć, iż prowincja Syczuan uważana jest za miejsce gdzie powstała kultura herbaciana . Pierwsze zapiski o handlu, czy tez przygotowaniu herbaty pochodzą prawie sprzed 2 tysięcy lat. Pamiętajmy że 2 tysiące lat temu herbata była pewnego rodzaju używką arystokratów, wymagającą wielu przygotowań ponieważ był to rodzaj zupiastej papki- zawiesiny, nie podobny do oblicza herbat które teraz spożywamy.

1 komentarz:

  1. Jak dobrze mieć przyjaciół, którzy opiszą unikalną syczuańską herbatę i jeszcze zrobią zdjęcia.
    Muszę przyznać, że użyte utensylia doskonale wpisują się w szklaną modę panującą w Chinach. Jednak Twoja aranżacja robi wrażenie, użyłeś elementów, które nadały jej zupełnie inną wysoką klasę.

    OdpowiedzUsuń

初茶 Hatsu Cha Pierwsza Herbata.

Nowy  rok  nowe plany nadzieja ze będzie lepiej bo wszystko zaczynamy od początku. Pierwsza herbatę  w roku wypadało by  przygotować w ...