Yuan Shen Yu Chu 原生玉竹 podarunek z prow. Syczuan.
Jak dobrze mieć znajomych którzy podarują ciekawy gatunek herbaty dostępny w lokalnych sklepach herbacianych. Eleganckie pudełka do herbaty to już rzecz normalna w Chinach. Z grafiki na opakowaniu można wywnioskować iż mamy do czynienia z syczuańska zielona herbatą pakową. Jest lato- temperatury powietrza dochodzą do ponad 30C – w takich warunkach zielone herbaty dobrze jest podać w szklanych naczyniach. Do przygotowania użyłem wody o temperaturze ok.70C.
Uczta dla oka – igiełki listków powoli przemieszczają się z góry w doł.
Smak –wyrazisty szlachetny właściwy dla herbat pakowych. Odczuwalna lekka gorzka trawiasta nuta charakterystyczna dla gatunków z Syczuanu.
Tutaj należałoby wspomnieć, iż prowincja Syczuan uważana jest za miejsce gdzie powstała kultura herbaciana . Pierwsze zapiski o handlu, czy tez przygotowaniu herbaty pochodzą prawie sprzed 2 tysięcy lat. Pamiętajmy że 2 tysiące lat temu herbata była pewnego rodzaju używką arystokratów, wymagającą wielu przygotowań ponieważ był to rodzaj zupiastej papki- zawiesiny, nie podobny do oblicza herbat które teraz spożywamy.
Jak dobrze mieć przyjaciół, którzy opiszą unikalną syczuańską herbatę i jeszcze zrobią zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że użyte utensylia doskonale wpisują się w szklaną modę panującą w Chinach. Jednak Twoja aranżacja robi wrażenie, użyłeś elementów, które nadały jej zupełnie inną wysoką klasę.