poniedziałek, 3 września 2012

Puszki i pojemniki na herbatę czyli sztuka użytkowa

Dziś jako wstęp różne rodzaje pojemników na herbatę czyli tzw. "sztuka użytkowa".
Pojemniki mogą być nie tylko funkcjonalne ale także posiadać ciekawe wzornictwo.
Od pasujących do designerskiego wnętrza jak te:
                       czy kalsyczne jak  茶筒ー  używane podczas Sencha do  煎茶道。
                                           albo ceramiczne unikaty wytwarzane ręcznie


czy tez "laboratoryjne" profesjonalne - dla przeprowadzających doświadczenia ze smakiem herbat

Przechowywanie herbaty jest bardzo ważnym zagadnieniem. A przy okazji – pojawia się pytanie czym jest herbata? Tym samym słowem oznaczamy np. delikatna bardzo wrażliwa na utlenianie jaką jest gyokuro oraz mająca totalnie inne wymagania którą jest pu-erh. Im lepiej jest przechowywana tym dłużej zachowuje swoje walory smakowe.

Puszki, pojemniki - sprawdzają się w warunkach domowych w takich naczyniach trzymamy standardowe herbaty.

1 komentarz:

  1. Sam nie wiem? Przechowuję herbaty w szklanych naczyniach a hermetycznym zamknięciem, dodatkowo zamkniętych w solidnej skrzyni.
    W zasadzie jeśli naczynie jest szczelne i zabezpiecza herbatę przed wpływem światła, to pewnie wystarczy.
    Sam nie wiem. Puszka? No, może?

    OdpowiedzUsuń

Herbata - uczy

 Nazbierało   się   wiele nowych herbacianych  doświadczeń   z którymi  należało  by się   podzielić .  Herbaciana wyprawa  do Chin  jak zw...