Dziś jako wstęp różne rodzaje pojemników na herbatę czyli tzw. "sztuka użytkowa".
Pojemniki mogą być nie tylko funkcjonalne ale także posiadać ciekawe wzornictwo.
Od pasujących do designerskiego wnętrza jak te:
czy kalsyczne jak 茶筒ー używane podczas Sencha do 煎茶道。
albo ceramiczne unikaty wytwarzane ręcznie
czy tez "laboratoryjne" profesjonalne - dla przeprowadzających doświadczenia ze smakiem herbat
Przechowywanie herbaty jest bardzo ważnym zagadnieniem. A przy okazji – pojawia się pytanie czym jest herbata? Tym samym słowem oznaczamy np. delikatna bardzo wrażliwa na utlenianie jaką jest gyokuro oraz mająca totalnie inne wymagania którą jest pu-erh. Im lepiej jest przechowywana tym dłużej zachowuje swoje walory smakowe.
Puszki, pojemniki - sprawdzają się w warunkach domowych w takich naczyniach trzymamy standardowe herbaty.
Pojemniki mogą być nie tylko funkcjonalne ale także posiadać ciekawe wzornictwo.
Od pasujących do designerskiego wnętrza jak te:
czy kalsyczne jak 茶筒ー używane podczas Sencha do 煎茶道。
albo ceramiczne unikaty wytwarzane ręcznie
czy tez "laboratoryjne" profesjonalne - dla przeprowadzających doświadczenia ze smakiem herbat
Przechowywanie herbaty jest bardzo ważnym zagadnieniem. A przy okazji – pojawia się pytanie czym jest herbata? Tym samym słowem oznaczamy np. delikatna bardzo wrażliwa na utlenianie jaką jest gyokuro oraz mająca totalnie inne wymagania którą jest pu-erh. Im lepiej jest przechowywana tym dłużej zachowuje swoje walory smakowe.
Puszki, pojemniki - sprawdzają się w warunkach domowych w takich naczyniach trzymamy standardowe herbaty.
Sam nie wiem? Przechowuję herbaty w szklanych naczyniach a hermetycznym zamknięciem, dodatkowo zamkniętych w solidnej skrzyni.
OdpowiedzUsuńW zasadzie jeśli naczynie jest szczelne i zabezpiecza herbatę przed wpływem światła, to pewnie wystarczy.
Sam nie wiem. Puszka? No, może?