niedziela, 14 lipca 2013

Temomi Hon Gyokuro Ise cha Shimizu Keiji 本玉露 (カネキ製茶)

Pan Keiji Shimizu posiada tytul CHA-SHI (茶師 )  czyli jest doswiadczonym  dyplomowanym mistrzem wytwarzania herbaty. W swoim dorobku posiada wiele wyroznien nagrod, corocznie na konkursach jego herbaty otrzymuja  wysoka ocene.   Jest tez wlascicielem Kaneki-cha - gdzie powstala  herbata recznie ugniatana  Hon GYOKURO.

Herbata ta ze wzgledu na miejsce uprawy zaliczana jest  jako ISE-cha.   ( prefektura MIE )
przed   zaparzeniem   -liscie prezentuja  sie ciekawie   -zapowiada  sie dobre doznania

W przeciwiestwie do herbat  gyokuro produkowanych  szybszymi metodami  ta p. K. Shimizu  jest jakby troche lekka w smaku,  ale zapach ma bardzo silny.
parzenie w temp. ponizej 50C - dalo  zoltawy w kolorze napar. Jak mozna bylo sie spodziewac aminokwasy daly sie szybko odczuc.
  • カネキ製茶    清水 敬次  三重県四日市市

  • 1 komentarz:

    1. Z pewnym opóźnieniem czytam i oglądam. Wspaniale wyglądają listki przed i po. Nie ma lepszej herbaty. Gyokuro trudno przebić. A już takie, które wyszło spod ręki wysokiej klasy specjalisty, lokuje się w przedziale "niebiańskich przyjemności".

      OdpowiedzUsuń

    SETO Oribe Shino Kizeto ....wizyta w pracowni artysty ceramika Makoto Yamaguchi

    Wizyta w pracowni artysty pana Makoto Yamaguchi uświadomiła mi jaka ogromna   jest przepaść  w traktowaniu  ceramiki  Japonii a zresztą ...