Pan Keiji Shimizu posiada tytul CHA-SHI (茶師 ) czyli jest doswiadczonym dyplomowanym mistrzem wytwarzania herbaty. W swoim dorobku posiada wiele wyroznien nagrod, corocznie na konkursach jego herbaty otrzymuja wysoka ocene. Jest tez wlascicielem Kaneki-cha - gdzie powstala herbata recznie ugniatana Hon GYOKURO.
Herbata ta ze wzgledu na miejsce uprawy zaliczana jest jako ISE-cha. ( prefektura MIE )
przed zaparzeniem -liscie prezentuja sie ciekawie -zapowiada sie dobre doznania
W przeciwiestwie do herbat gyokuro produkowanych szybszymi metodami ta p. K. Shimizu jest jakby troche lekka w smaku, ale zapach ma bardzo silny.
parzenie w temp. ponizej 50C - dalo zoltawy w kolorze napar. Jak mozna bylo sie spodziewac aminokwasy daly sie szybko odczuc.
カネキ製茶 清水 敬次 三重県四日市市
Herbata ta ze wzgledu na miejsce uprawy zaliczana jest jako ISE-cha. ( prefektura MIE )
przed zaparzeniem -liscie prezentuja sie ciekawie -zapowiada sie dobre doznania
W przeciwiestwie do herbat gyokuro produkowanych szybszymi metodami ta p. K. Shimizu jest jakby troche lekka w smaku, ale zapach ma bardzo silny.
parzenie w temp. ponizej 50C - dalo zoltawy w kolorze napar. Jak mozna bylo sie spodziewac aminokwasy daly sie szybko odczuc.
Z pewnym opóźnieniem czytam i oglądam. Wspaniale wyglądają listki przed i po. Nie ma lepszej herbaty. Gyokuro trudno przebić. A już takie, które wyszło spod ręki wysokiej klasy specjalisty, lokuje się w przedziale "niebiańskich przyjemności".
OdpowiedzUsuń