czwartek, 8 sierpnia 2013

Anji Baicha na upalne letnie popoludnie 天使贡茗

W upalna letnia pogode Anji Baicha  (安吉白茶 )bardzo orzezwia, a jesli herbata pochodzi z wytworni ktora nazywa sie  "  Anielski podarunek " (天使贡茗白茶 )  to mozna poczuc sie jak w niebie.


 
Wszystkie standartowe nagrody otrzymane: - jakosc herbaty zapewniona , -wszelkie certyfikaty w   posiadaniu.
Listki  prezentuja  sie bez zarzutow , mozna spodziewac sie dobrego naparu. Anji Baicha wymaga wysokiej temperatury parzenia , dobrej czystej wody -gdyz  wszelkie zle zpachy -szybko mozna wychwycic.  90C to temperatura- optymalna - po ok.1minuty  mozna uzyskac aromatyczny ale prawie bezbarwny napar.

Historia Anji Baicha -jest bardzo ciekawa jednakze  wymaga to oddzielnego opisu.  Krzew herbaciany z ktorego powstaje Anji Baicha - ma biale listki -ktore dopiero po pewnym czasie zmieniaja sie na zielony.
Napar jest blado zolty -  ale smak dosc intensywny - delikatny orzezwiajacy.  Unikalnosc   安吉白茶Anji baicha - przyciaga uwage wielu milosnikow herbat. Trudno znalezc podobna herabty  do  Anji B.  Najlepsze efekty smakowe otrzymamy do 2giego parzenia. 3cie juz mniej ciekawe




1 komentarz:

SETO Oribe Shino Kizeto ....wizyta w pracowni artysty ceramika Makoto Yamaguchi

Wizyta w pracowni artysty pana Makoto Yamaguchi uświadomiła mi jaka ogromna   jest przepaść  w traktowaniu  ceramiki  Japonii a zresztą ...