SURUGA no KAZE 駿河の風  japonski oolong z krzewu Koshun 香駿:

香駿: Koshun to kultywar ktory powstal  dzieki krzyzowce  odmiany  KURASAWA  z odmiana KANAYAMIDORI .   Jak widomo w Japonii jest kilka centrow badawczych  gdzie rejestruje  sie nowe odmiany - 香駿 Koshun - pochodzi z osrodka w Shizuoka.



 "Witar  z SURUGA (駿河の風) tak swoja herbate   nazwal p. Takahashi z  Marutaka-en. odnosi sie to  do centralno-zachodniego rejonu pref. Shizuoka  zwanym SURUGA.  Recznie   zrobiony  " lekki oolong " o limitowanej  ilosci.  Herbaty powstale z odmiany krzewu Koshun cechuje przyjemy kwiatowy aromat odmienny niz z krzewu Yabukita.  Jesli listki potraktowac  tak samo jak nisko- tlenione oolongi na Tajwanie to otrzymamy bardzo przyjemna w smaku i aromacie herbate - tak ze az trudno uwierzyc ze nie jest to herbata  aromatyzowana , podprawiania sztucznymi srodkami smakowo-zapachowymi.


Listki  skrecone - widac iz  byly   pieczolowicie  formowane  recznie .   Pracochlonna  obrobka.


Choc  krzew  香駿 Koshun  - kojarzy sie  z zielonymi herbatami sencha -  powslaty oolong ma bogate walory smakowe  nie wspominajac o kwiatowym aromacie.

                             Parzenie   w temperatutze  powyzej  90C 


Juz przy  zalewaniu - daje  sie odczuc   slodkawy  kwiatowy    aromat-  przypominajacy  tajwanski  BAOZHONG.



po  ok. 30 sekundach   mamy  "   aromatyczna radosc  w czarce"
- czas  na relaks -  kontemplacyjny  nastroj - czas  podziekowac Matce Ziemii ze daje dary-
docenic  prace i wysilek  farmera  ktory  wykreowal "Witar  z SURUGA (駿河の風) "


 


本山の香り茶 静岡生まれの品種茶 駿河の風(するがのかぜ)

 nawet  listki  po parzeniu   sa ciekawym obiektem do obserwacji


da  sie  odczuc przyjemy  aromat- ale raczej nie da sie zjesc  jak to mozna zrobic z jap. gyokuro.



Wyjasnienia pana Takashi  po japonsku:


静岡生まれの品種”香駿”の半発酵茶です。蒸かしたお芋や栗のような”ホッコリ”とした印象の香りですが、それでいて、上品な甘さがある香りがします。
香駿は静岡県茶業試験場で「くらさわ」と「かなやみどり」を交配し選抜育成された品種です。駿河の国で育成され、「やぶきた」とは異なる優れた香りを持っていることから香駿となづけられました。半発酵茶にも向いている品種です。

Komentarze