香駿: Koshun to kultywar ktory powstal dzieki krzyzowce odmiany KURASAWA z odmiana KANAYAMIDORI . Jak widomo w Japonii jest kilka centrow badawczych gdzie rejestruje sie nowe odmiany - 香駿 Koshun - pochodzi z osrodka w Shizuoka.
"Witar z SURUGA (駿河の風) tak swoja herbate nazwal p. Takahashi z Marutaka-en. odnosi sie to do centralno-zachodniego rejonu pref. Shizuoka zwanym SURUGA. Recznie zrobiony " lekki oolong " o limitowanej ilosci. Herbaty powstale z odmiany krzewu Koshun cechuje przyjemy kwiatowy aromat odmienny niz z krzewu Yabukita. Jesli listki potraktowac tak samo jak nisko- tlenione oolongi na Tajwanie to otrzymamy bardzo przyjemna w smaku i aromacie herbate - tak ze az trudno uwierzyc ze nie jest to herbata aromatyzowana , podprawiania sztucznymi srodkami smakowo-zapachowymi.
Listki skrecone - widac iz byly pieczolowicie formowane recznie . Pracochlonna obrobka.
Choc krzew 香駿 Koshun - kojarzy sie z zielonymi herbatami sencha - powslaty oolong ma bogate walory smakowe nie wspominajac o kwiatowym aromacie.
Parzenie w temperatutze powyzej 90C
Juz przy zalewaniu - daje sie odczuc slodkawy kwiatowy aromat- przypominajacy tajwanski BAOZHONG.
po ok. 30 sekundach mamy " aromatyczna radosc w czarce"
- czas na relaks - kontemplacyjny nastroj - czas podziekowac Matce Ziemii ze daje dary-
docenic prace i wysilek farmera ktory wykreowal "Witar z SURUGA (駿河の風) "
da sie odczuc przyjemy aromat- ale raczej nie da sie zjesc jak to mozna zrobic z jap. gyokuro.
Wyjasnienia pana Takashi po japonsku:
静岡生まれの品種”香駿”の半発酵茶です。蒸かしたお芋や栗のような”ホッコリ”とした印象の香りですが、それでいて、上品な甘さがある香りがします。
香駿は静岡県茶業試験場で「くらさわ」と「かなやみどり」を交配し選抜育成された品種です。駿河の国で育成され、「やぶきた」とは異なる優れた香りを持っていることから香駿となづけられました。半発酵茶にも向いている品種です。
"Witar z SURUGA (駿河の風) tak swoja herbate nazwal p. Takahashi z Marutaka-en. odnosi sie to do centralno-zachodniego rejonu pref. Shizuoka zwanym SURUGA. Recznie zrobiony " lekki oolong " o limitowanej ilosci. Herbaty powstale z odmiany krzewu Koshun cechuje przyjemy kwiatowy aromat odmienny niz z krzewu Yabukita. Jesli listki potraktowac tak samo jak nisko- tlenione oolongi na Tajwanie to otrzymamy bardzo przyjemna w smaku i aromacie herbate - tak ze az trudno uwierzyc ze nie jest to herbata aromatyzowana , podprawiania sztucznymi srodkami smakowo-zapachowymi.
Listki skrecone - widac iz byly pieczolowicie formowane recznie . Pracochlonna obrobka.
Choc krzew 香駿 Koshun - kojarzy sie z zielonymi herbatami sencha - powslaty oolong ma bogate walory smakowe nie wspominajac o kwiatowym aromacie.
Parzenie w temperatutze powyzej 90C
Juz przy zalewaniu - daje sie odczuc slodkawy kwiatowy aromat- przypominajacy tajwanski BAOZHONG.
po ok. 30 sekundach mamy " aromatyczna radosc w czarce"
- czas na relaks - kontemplacyjny nastroj - czas podziekowac Matce Ziemii ze daje dary-
docenic prace i wysilek farmera ktory wykreowal "Witar z SURUGA (駿河の風) "
本山の香り茶 静岡生まれの品種茶 駿河の風(するがのかぜ)
nawet listki po parzeniu sa ciekawym obiektem do obserwacji
da sie odczuc przyjemy aromat- ale raczej nie da sie zjesc jak to mozna zrobic z jap. gyokuro.
Wyjasnienia pana Takashi po japonsku:
静岡生まれの品種”香駿”の半発酵茶です。蒸かしたお芋や栗のような”ホッコリ”とした印象の香りですが、それでいて、上品な甘さがある香りがします。
香駿は静岡県茶業試験場で「くらさわ」と「かなやみどり」を交配し選抜育成された品種です。駿河の国で育成され、「やぶきた」とは異なる優れた香りを持っていることから香駿となづけられました。半発酵茶にも向いている品種です。
Komentarze
Prześlij komentarz