czwartek, 5 marca 2015

Midori no Nagomi Uji sencha Taisho en . ( Pani Okumura) 緑の和  宇治煎茶



Midori no Nagomi  to wysokiej  jakosci sencha z okolic  UJI.  Bedzie   mozna spodziewac sie  wiekszej porcji  umami  bo herbata  wyprodukowana  jest  w  tradycyjnym stylu  rejonu  KANSAI ( okolice  Osaka . Kioto) Trzeba  miec na uwadze  ze  w tych okolicach   Japonii.
-  fukamushi cha  nie cieszy  sie   tak wielkim wzieciem  jak w rejonie Kanto   ( Tokio  i okolice )


Ogledziny  listkow:



parzenie
  - ze wzgledu  na jakosc ( i cene  50 gram  2000 yen ) - lepiej  uzyc  naczynia  z  do parzenia   herbat  szlachetnych  -  tym razem wybor padl na : - tokonome  ceramika   indywidulaisty...(. wykonane ok.  80 lat temu)



ani to hohin ani tez shiboridashi.. 


listki -    zeszlorocze - dobrze przechowywane -pewnie zachowuja swoja
swiezosc..Widac  ze byly recznie  selekcjonowane , byc moze troche ugniatane ?  ale nie jest to temomi cha...


pierwsze  parzenie -  "wydobywanie  "  umami -    a moze tez amami ?
temperatura  ponizej 60 C...
sekund
 " Kubkach smakowych " rozeszly  sie - japonskie  wibracje  smakowe..dokladniej mowiac - "klasyka z Kansai"   smak Uji - wysleslekcjonowany  przez rodzine Okamura.




parzenie  do 3ch razy..

4te - to juz  wodnisty  napar







Midori no Nagomi to   wysokiej  jakosci sencha - godna  jest tej ceny -  przekraczajcej  wartosc  sredniej jakosci  gyokuro ( ktore oferuje Taisho en. ).  

煎茶  緑の和

3 komentarze:

  1. Co to jest umami juz wiem, a amami?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 甘味ー amami - " slodkie akcenty" - daje sie wylapac w dobrej jakosci sencha(煎茶)gyokuro (玉露) - jesli zaparzymy w niskiej teperaturze. Amami - wyczuwa sie takze wysokiej jakosci herbacie karigane (かりがね)

    OdpowiedzUsuń

Herbata - uczy

 Nazbierało   się   wiele nowych herbacianych  doświadczeń   z którymi  należało  by się   podzielić .  Herbaciana wyprawa  do Chin  jak zw...