Midori no Nagomi to wysokiej jakosci sencha z okolic UJI. Bedzie mozna spodziewac sie wiekszej porcji umami bo herbata wyprodukowana jest w tradycyjnym stylu rejonu KANSAI ( okolice Osaka . Kioto) Trzeba miec na uwadze ze w tych okolicach Japonii.
- fukamushi cha nie cieszy sie tak wielkim wzieciem jak w rejonie Kanto ( Tokio i okolice )
Ogledziny listkow:
parzenie
- ze wzgledu na jakosc ( i cene 50 gram 2000 yen ) - lepiej uzyc naczynia z do parzenia herbat szlachetnych - tym razem wybor padl na : - tokonome ceramika indywidulaisty...(. wykonane ok. 80 lat temu)
ani to hohin ani tez shiboridashi..
listki - zeszlorocze - dobrze przechowywane -pewnie zachowuja swoja
swiezosc..Widac ze byly recznie selekcjonowane , byc moze troche ugniatane ? ale nie jest to temomi cha...
pierwsze parzenie - "wydobywanie " umami - a moze tez amami ?
temperatura ponizej 60 C...
sekund
" Kubkach smakowych " rozeszly sie - japonskie wibracje smakowe..dokladniej mowiac - "klasyka z Kansai" smak Uji - wysleslekcjonowany przez rodzine Okamura.
parzenie do 3ch razy..
4te - to juz wodnisty napar
Midori no Nagomi to wysokiej jakosci sencha - godna jest tej ceny - przekraczajcej wartosc sredniej jakosci gyokuro ( ktore oferuje Taisho en. ).
煎茶 緑の和
Co to jest umami juz wiem, a amami?:)
OdpowiedzUsuń甘味ー amami - " slodkie akcenty" - daje sie wylapac w dobrej jakosci sencha(煎茶)gyokuro (玉露) - jesli zaparzymy w niskiej teperaturze. Amami - wyczuwa sie takze wysokiej jakosci herbacie karigane (かりがね)
OdpowiedzUsuńDziekuje!
Usuń