poniedziałek, 4 września 2017

黒茶 DARK TEAS widzę CIEMNOŚĆ fabryka BAISHI XI 白沙溪

Dark Tea -Herbaty ciemne ??? Tak ostanio w Chinach  tlumaczy się   na angielski nazwy  herbat późno -fermentowanych ( postfermentowanych).  Nazewnictwo  to powoli wkracza na Zachód  i > chyba raczej to dobrze - nie bedziemy mieli nieporozumień. Jak wiemy  angielska Black Tea (supermarketowa polska czarna) -  to dla Chińczykow  Japończyków  , Koreańczyków i Wietnamczyków  to herbata czerwona (紅茶).
Ciemne - czyli późnofermentowane.
 Warto wiedzieć iż nie tylko herbaty określane  jako pu-erh  są  przedstawicielami  herbat ciemnych.  Mało jeszcze rozleklamowane  herbaty z prowicji Hunan , Hubei  czy Guangxi  produkowane są  w podobny sposób  gdzie podczas produkcji  wykorzystuje się drobnoustroje  a im herbaty( najczesciej prasowane ) dłużej  lezakuja  tym sa lepsze.
"Herbaty  ciemnie  maja się  dobrze " -dzięki  swojej dobrej  reputacji  jako środek  wspomagający  zdrowie   rozwija i ewoluuje ich rynek zbytu..

                     Anhua nieznane "Zagłębie  herbat ciemnych "
Mało jest jeszcze informacji o herbatach ciemnych  a jest to bardzo ciekawe - mozna bardzo dużo poznać.  Dziś krótki wstęp zwiedzanie  fabryki .

Fabryka BAI SHA XI 1939 ( 白沙溪)prowincja  Hunan rejon Anhua
ーjak widac  nie jest to mały  zakład  produkcyjny. Tutaj  powstaje bardzo wiele typów  herbat ciemnych - gdzie najbardziej unikalna  jest:
  Qianliang cha 千两茶 choc znajdziemy  także  wiele innych form obrabiania lisci
 .
                                 prasowana herbata FU cha ( 金花茯砖茶  )


                       千两茶 Qianliang cha dojrzewa w czystych pomiesczeniach fabryki

BAISHI XI 白沙溪 jest jednym z najbardziej reprezentacyjnych miejsc gdzie możemy  zapoznać  się z historią , produkcją ciemnych herbat z  obszaru Anhua



 W kilku obszernych pomieszczeniach można skosztować cały  asortymet herbaciany wytwarzany w fabryce która  liczy sobie kilkanaście wielkich hal.
Miejsce to jest cały czas rozbudowywane  i unowocześniane.
            金花 jin hua -   " zlote kwiaty " czyli nalot grzyba plesniowego Eurotium cristatum 

Smak  ani aromat nie jest wyrafinowany -nie tylko dla konesera wysokiej jakości herbat ale tez dla zwyklego konsumenta , Anhua Dark tea ( 安化黒茶 )  może  wydawać się  czyms mało  ciekawym a wręcz niesmacznym w porównaniu  ze świeżymi  delikatnymi herbatami. Caly sekret ciemnej herbaty polega na tym iż  jest bardzo zdrowa.  Prawdopodobnie po kilkukrotnym spróbowaniu przyzwyczajamy sie do smaku a dobre samopoczucie sprzyja do ponownego popijania.
W Anhua  można   zaobserwować  bardzo wiele herbacianych zjawisk nie spotykanych w innych rejonach.
Odwiedziny w fabryce ukazują   jak  wielkie jest zapotrzebowanie  na tego typu herbaty  także  jak dynamicznie rozwija  się produkcja.

                          co tu  sie dzieje ?  - potrzebny jest oddzielny opis

 Fabryka  raczej nie cierpi na problemy ze zbytem a nowoczesna infrastruktura ,utrzymanie ogromnego terenu wokół  hal produkcyjnych wskazuje duży napływ  kapitału.
                                produkcja -proces  podobny wedzeniu
O Qianliang cha (千两茶 )  oraz procesie  produkcji herbat postfermentowanych trzeba  bedzie jeszcze oddzielnie napisać .

Kilka fotek  z terenu  fabryki która w wiekszej czesci jest otwarta dla licznie                  przybywajacych turystow
                       płaskorzeźba  opowiadajaca o historii herbaty -socrealistyczne klimaty

               Efekty dekoracyjne  nie zawsze  ida  z naszymi gustami

jak mozna zobaczyc  jest czysto nowoczesnie ,duzo zieleni daje pozywne  efekty.

                 

znalazlo się  też miejsce dla Boskiego Rolnika  odkrywcy  dobrodziejstw lisci herbaty.

Czasami herbata w ciemności  nie ma nic wspolnego z produkcja herbaty  ciemnej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dong Ding (凍頂烏龍) Tung Ting oolong wersja limitowana Lao Ming - Grześ Ośrodka

W świecie  herbaty mamy wiele ciekawych zjawisk.Obowiązkowo  herbaty ekspresowe znajdziemy w supermarkecie czy nawet małym sklepiku z produ...